Prethodni članak
Sljedeći članak

Krok: ‘Od ove godine u vrtiću imamo i psihologa, a cijenu za roditelje nećemo dirati’

Načelnica Konjščine Anita Krok pokrenula inicijativu s čelnicima okolnih općina oko usklađivanja cijena, koeficijenata i funkcioniranja dječjih vrtića


Radno je u Općini Konjščina. Kako kaže načelnica Anita Krok, od aktualnosti valja izdvojiti da je Kulturni centar u postupku ishođenja uporabne dozvole. – Slijedi još uređenje okoliša, što nije bilo u projektu i troškovniku, pa ćemo za to morati izdvojiti vlastita sredstva, a onda nam uskoro slijedi i otvaranje, koje ćemo organizirati u okvirima koje dopuštaju epidemiološke mjere – kaže načelnica.

Vrtić i škola
Tematika koja je u posljednje vrijeme aktualna u svim općinama i gradovima, aktualna je i u Konjščini – cijene vrtića. – Pokrenula sam jednu inicijativu sa čelnicima okolnih općina i poslala im upitnik – kakav je ekonomska cijena, koliko dnevno plaćaju obroke, koliko je djece po skupinama, koji su koeficijenti njihovim djelatnicima, što se jede za rođendan djeteta i druga pitanja oko funkcioniranja vrtića. Razgovarali smo, kako bismo usporedili situacije i kroz 2 tjedna održat ćemo sastanak u Konjščini, gdje ćemo se konzultirati i uskladiti. I ekonomske cijene pojedinih vrtića su različite, no tu napominjem da mi u Općini Konjščina ne namjeravamo dirati odnosno povećavati udio koji plaćaju roditelji – ističe načelnica Krok. Dodaje da se dječji vrtić u Konjščini drži državno – pedagoškog standarda, ali je potrebno napraviti kompletnu analizu i ostvariti što bolje poslovanje, jer je u pripremi i novi zakon kojim će država staviti sve na teret JLS. - Od ove godine u vrtiću imamo napokon psihologa, također tražimo i zdravstvenog djelatnika u vrtiću i čekamo natječaj, a nadamo se da bude opet natječaj u Ministarstvu obitelji za produženo radno vrijeme i nova zapošljavanja. Prošle godine je bio taj natječaj otvoren do kraja ožujka i Općina se nije javila, a ove godine, ako bude taj natječaj, sigurno ćemo se javiti, jer takve su usluge u zajenici stvarno potrebne – napominje Krok, dodajući da će od 1. veljače radno vrijeme vrtića biti do 17 sati. Novosti ima i u osnovnoj školi. Općinsko vijeće je donijelo zajednički konsenzus da će od 2022. godine Općina davati kunu po svakom djetetu koje se hrani u školskoj kuhinji po danu, za bolju kvalitetu obroka, i to je krenulo. – To uključuje svu djecu koja pohađaju našu školu, iako imamo 30 – ak djece koja nisu iz naše općine, već iz Zlatara, Hrašćine, Marije Bistrice, Zlatar Bistrice, ali mi tu jednu kunu izdavajmo po danu za svako dijete koje se hrani. Također, u procesu smo donošenja odluke za sufinanciranje produženog boravka, s obzirom da nam je Vijeće usvojilo proračun u kojem su sredstva za financiranje produženog boravka, ravnatelj i stručne službe u Općini usklađuju popis zainteresiranih, a sa Županijom moramo ishodovati suglasnost – najavljuje načelnica Krok.


Prometno uređenje
Priprema se i odluka o prometnom uređenju mjesta. Napravljen je prometni elaborat, a dio je poslan u Hrvatske ceste na odobrenje. – Čekamo odobrenje kako bi se moglo krenuti, kad prođe zima, sa ocrtavanjem pješačkih prijelaza i s postavljanjem ogledala na strateškim mjestima koja su građani prijavili da su opasna – kaže načelnica. Nakon što je prošle godine uređen i završen društveni dom u Turnišću, ove godine uredit će se dom Kosovečko. Novosti ima i u konjščinskom Komunalcu. - Čekamo isporuku novog kamiona za prijevoz mješanog komunalnog otpada, a Komunalac u skladu sa Zakonom o gospodarenju otpadom usklađuju se odluke i nove cijene za korisnike. Mislim da ćemo ponuditi korisnicima jednu od najjeftinijih i najpravednijih cijena. Odluka je ista za sve JLS koje su dio Komunalca, u javnom savjetovanju je i krajem siječnja ona će ići na donošenje – obavijestila je načelnica. - Moram napomenuti da su isplaćene sve udruge i povećana su sredstva, redovito isplaćujemo sve obaveze, idu stipendije, čak ih je povećan broj, sve ide svojim tokom, ali uz sve to vraćamo dugove koji su nas dočekali. No, pregrmjet ćemo to, da može normalno raditi i planirati daljnje projekte – zaključuje načelnica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook