Prethodni članak
Sljedeći članak

KRENULA NASTAVA Fuchs: 'Nadam se da će za dva tjedna svi učenici ići na nastavu u školu'

Ministar Fuchs odgovorio je i na pitanje hoće li pomicati rokove ili smanjiti gradivo na državnoj maturi


Gost RTL-a Danas bio je ministar obrazovanja Radovan Fuchs. Na početku je odgovorio koja će biti dinamika povratka učenika u škole, onih koji su danas krenuli online.

-Od početka govorimo da sve ovisi o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj i nadam se da ako ona ostane ovako dobra i stabilno, odnosno još bolja, da će se učenici vratiti za dva tjedna natrag. Ukoliko ne, onda ćemo ponovno razmisliti o eventualnim daljnjim produžecima, ali nadam se da neće biti potrebe - kazao je ministar.

Nastava u Sisačko-moslavačkoj županiji
Na konstataciju da u Sisačko-moslavačkoj županiji u 17 škola odgođena nastava, ministar je kazao da postoji plan kako će se djeca vraćati u škole. - Međutim, u Sisačko-moslavačkoj županiji nije samo stvar prostora, tamo je dodatno čitava situacija komplicirana sa psihološkim momentima i problemom, ne samo kod učenika, nego i kod nastavnika, koji su pretrpjeli značajne štete na njihovim domovima. Sve zajedno treba uzeti u obzir i zato je donesena ovakva odluka. Nadam se da ćemo već za dva tjedna imati bolju sliku. A što se tiče prostora, sigurno će se moći na neki način organizirati - odgovorio je.

Rekao je da je jedna od opcija da škole dijele zgradu. - Kao i u Zagrebu gdje su postojale škole koje su bile toliko oštećene da se u njima nije moglo održavati nastava, tada se u školama u kojima je to bilo moguće nastava se organizirala u smjenama, dvije, a ako treba organizirati ćemo i na drugi način - rekao je ministar.

Nastava online, ispiti u školi?
Na pitanje da neki ravnatelji već sada predlažu da se ispiti održavaju u školama, iako je nastava online, ministar je odgovorio da misli da je to moguće. - Ravnatelji su i dosad pokazali vrhunsku kooperativnost i kreativnost u reakciji i organizaciji nastave na svim razinama. Veliko priznanje im je dao i premijer kada smo imali online konzultacije sa svim ravnateljima u Hrvatskoj, bilo ih je više od tisuću - kazao je Fuchs.

- To je jedinstveni primjer da se predsjednik jedne Vlade izravno obratio ravnateljima - kazao je Fuchs i složio je da je bolje provoditi ispite u direktnoj komunikaciji nego preko interneta.

Državna matura
Odgovorio je i na pitanje razmišlja li se o pomicanju državne mature. - Mi imamo različite varijante jer se od nas to očekuje da unaprijed idemo sa lošom, izrazito lošom i dobrom varijantom. U ovom trenutku ne vidimo razlog za pomicanje roka ili smanjivanje gradiva - kazao je.

Na pitanje o vježbama evakuacije koje bi se danas trebale održati u svim školama, Fuchs je kazao da su sve obavijestili da tako trebaju započeti. - I da učenici moraju proći vježbe koje im, konačno, propisuje i Stožer civilne zaštite - zaključio je ministar, kako piše portal  Vijesti.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook