Prethodni članak
Sljedeći članak

Krenula izmjena zastarjele rasvjete na zlatarskom području

Vrijednost cijelog projeta s PDV-om je 5.186.886 kuna, a trebao bi biti završen do 5. svibnja ove godine


Nakon što je gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek krajem prošle godine potpisala ugovor s tvrtkom Elektrocentar Petek d.o.o. iz Ivanić Grada o rekonstrukciji odnosno energetskoj obnovi sustava javne rasvjete, u svrhu povećanja njezine učinkovitosti, započeli su i radovi na tom projektu.

Živa i natrij

- Postojeći sustav javne rasvjete u većem dijelu ne zadovoljava zahtijevane svjetlotehničke vrijednosti, energetski je neučinkovit i generira prekomjernu potrošnju električne energije te imamo visoke troškove održavanja. Stalno smo imali probleme zbog zastarjele rasvjete, a zbog svjetlosnog onečišćenja bila je i ekološki neprihvatljiva. Na području grada Zlatara je 75 posto živine rasvjete, a manji dio je visokotlačnih natrijevih žarulja – rekla je gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek. U projektu će se postojeća rasvjetna tijela, njih 912, zamijeniti suvremenom LED rasvjetom koja zadovoljava uvjete, čime će se smanjiti svjetlosno onečišćenje, zaštiti okoliš, postići ušteda i povećati energetska učinkovitost sustava. – Postavljeno će biti 1541 novih rasvjetnih tijela, dakle zamijenit će ih se 912, a postaviti i dodatnih 629 – kaže gradonačelnica.

Bit će i prije svibnja

Gradu Zlataru za projekt su odobrena sredstva preko HBOR – a odnosno ESIH kredita namijenjenog za rasvjetu. - Taj model nam je najisplativiji, morali smo zadovoljiti razne kriterije. Uspjeli smo dobiti 0,2 posto kamate, što je jako povoljno. Troškovi će se plaćati iz uštede koja će se ostvariti, jer, osim energetske učinkovitosti, neće biti toliko kvarova i servisiranja rasvjete kao sada – kaže gradonačelnica. Vrijednost cijelog projeta s PDV – om je 5.186.886 kuna, bez PDV 4.149.000 bez PDV – a. - Po ugovoru sve bi trebalo biti zamijenjeno do 5. svibnja 2020., ali bit će i ranije, tempom kojim se krenulo. Na žalost, postoje i ulice i naselja gdje još nema rasvjete. Vodimo računa i o tim ulicama i naseljima, pa je paralelno s ovim izrađen i drugi projekt. No, prije obnove i modernizacije ove rasvjete, sustav priključenja ne bi bilo moguće, jer bi bilo preveliko opterećenje. No, odmah po završetku ovog projekta, krenut ćemo u drugi, kako bismo postavili rasvjetu gdje god je to moguće – istaknula je gradonačelnica Auguštan – Pentek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook