Prethodni članak
Sljedeći članak

Kreće sanacija klizišta na groblju u Orehovici, vrijedna 1,3 mil. kuna

Općinski načelnik Darko Ban potpisao je ugovor s Hrvatskim vodama o sufinanciranju sanacije klizišta na groblju Orehovica i na nerazvrstanoj cesti NCOR-023 uz groblje


Općinski načelnik Darko Ban potpisao je ugovor s Hrvatskim vodama o sufinanciranju sanacije klizišta na groblju Orehovica i na nerazvrstanoj cesti NCOR-023 uz groblje Orehovica u vrijednosti 660.000 kuna. - Klizište na groblju Orehovica pojavilo se još 2014. godine te je Općina već prethodnih godina samostalno sanirala dio predmetnog klizišta. Nakon izrađene projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju preostalog dijela klizišta, Općina je projekt sanacije prijavila Hrvatskim vodama sukladno Planu upravljanja vodama za 2020. godinu, a ispunjenju uvjeta za prijavu prethodilo je uspješno rješavanje imovinsko - pravnih odnosa na groblju Orehovica čime je Općina Bedekovčina upisana kao vlasnik cijelog groblja – rekao nam je načelnik općine Bedekovčina Darko Ban.

Vrijednost i značaj

Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 1.315.321,25 kuna od čega Hrvatske vode sufinanciraju 660.000kuna. Preostali dio sufinancirat će Općina Bedekovčina, uključujući i troškove nadzora koji nisu obuhvaćeni troškovnikom projekta. Sanacija ovog klizišta je od velike važnosti s obzirom na to da se nalazi na području samog groblja te predstavlja veliku ugrozu za nerazvrstanu cestu NCOR-023 koja se nalazi uz groblje Orehovica. - Trenutno smo u završnoj fazi postupka javne nabave te odmah nakon odabira izvođača radova krećemo s izvođenjem zahvata - sanacije pomoću čeličnih mikropilota. Krajnji rok za podnošenje zahtjeva za doznaku sredstava prema Hrvatskim vodama je 30. studeni 2020. te će se sukladno tome odrediti i rok za završetak radova izvođača – objasnio je načelnik.

 

Ostala klizišta

Načelnik je dodao i kako postoji problematika klizišta na području općine jer su ona često nepredvidiva. - Početkom godine aktiviralo se klizište kod Doma zdravlja u Bedekovčini što je izazvalo rušenje potpornog zida na stambenu zgradu pokraj Općine. Također, imamo i jedno veće klizište u naselju Židovinjak koje se nalazi uz obiteljske kuće, ali i još mnogobrojno manjih klizišta koja zahtijevaju sanaciju. Općina Bedekovčina svake godine osigurava sredstva u proračunu za sanaciju klizišta, osobito onih najkritičnijih. Primjerice u 2019. godini za sanaciju klizišta utrošeno je 130.000,00 kuna. Ove godine je u proračunu, uz sanaciju klizišta na groblju Orehovica, planirano 120.000,00 kuna, no postoji mogućnost da se rebalansom taj iznos poveća s obzirom na klizište koje se nepredvidivo aktiviralo početkom godine, a za koje je u postupku izrada projektno - tehničke dokumentacije – zaključio je načelnik.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook