Prethodni članak
Sljedeći članak

Kreativna knjižničarka: „Naučila sam plesti i kukičati uz pomoć Interneta i svoje mame“

Elizabeta Kantoci iz Pregrade predstavila nam je svoj dugogodišnji hobi


Simpatična knižničarka iz Pregrade predstavila nam je svoj dugogodišnji hobi koji je odnedavno prerastao i u obrt pod imenom Špageli. Prvi dio riječi predstavlja materijal od kojeg izrađuje nakit – pamučna špaga, a drugi dio riječi Elizabetin je nadimak. – Oduvijek volim vunu, predivo, sve što se može plesti. Do prije nekoliko godina znala sam isplesti jedino šal, a onda sam, po završetku obaveza na fakultetu, upisala apsolventsku godinu. Tu sam pronašla dovoljno vremena da se posvetim uvježbavanju ove, pomalo zaboravljene vještine. Naučila sam plesti i kukičati (ili štrikati i heklati) uz pomoć Interneta i svoje mame. U tom razdoblju nastale su razne igračke, veste i čarape, a onda sam poželjela svoje proizvode početi poklanjati dragim ljudima. Tako su nastale Špageli naušnice, mali darovi koji uveseljavaju sve koji vole šareno i posebno, a istovremeno prirodno i casual – ispričala nam je naša sugovornica.

Modni dodaci
Elizabeta proizvodi nakit od pamučne špage presvučene pamučnim predivom raznih boja:
– Neki modeli ne sadrže špagu, već su u potpunosti heklani pamučnim predivom. Jedino što nije pamučno na Špageli naušnicama su metalni dodaci, drvene perle i riječni biseri koje koristim za ukrašavanje nekih modela. Špagelicama želim podsjetiti odrasle da su nekad bili djeca, spontana i prirodna. Špageli naušnice šareni su modni dodaci koji svaku odjevnu kombinaciju čine ljupkom i ležernom – opisuje svoj nakit Elizabeta. Elizabetine naušnice namijenjene su svima koji žele razveseliti i obojiti svoju svakodnevicu. – Špageli naušnice drukčije su od drugog nakita jer su izrađene od pamuka u raznim bojama i nešto su većih dimenzija pa ne prolaze neopaženo. Nose ih djevojke i žene koje vole mladenački stil i prpošnost. Špageli naušnice većinom izazivaju oduševljenje, osim kod onih koji ne vole nositi viseće naušnice većih dimenzija. Nadam se da ću u budućnosti za njih osmisliti narukvice ili ogrlice – kaže nam ova kreativna knjižničarka.


Planovi za budućnost
Svoje naušnice Elizabeta prodaje preko stranice Špageli.by.eli na Facebooku i stranice spageli.by.eli na Instagramu, a u planu je i prodaja preko platforme Etsy na kojoj rukotvorine prodaju kreativci iz cijelog svijeta. – Cilj mi je raditi nakit dok god u tome uživam i njime uveseljavam druge ljude. Prijatelji su mi velika podrška. Upravo su oni bili i moji prvi kupci. Najveća podrška ipak mi je sestra, vlasnica obrta dra'n'gulie koja izrađuje modne dodatke od tekstila. Ona mi pomaže brojnim savjetima oko vođenja obrta. U budućnosti želim uvesti nove modele naušnica u ponudu Špageli, ali i druge proizvode, kao što su narukvice i ogrlice. Postoji mogućnost da ću preko zime izrađivati i heklane igračke – kaže o svojim planovima mlada Pregrađanka.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook