Prethodni članak
Sljedeći članak

Krapinsko – zagorska županija najsigurnija je u Hrvatskoj

Niti jedno ubojstvo, 6 poginulih u prometu, smanjen broj samoubojstava

  • foto: ilustracija

    foto: ilustracija


S 954 kaznenih djela u prošloj godini, odnosno 761 kaznenim djelom na 100 tisuća stanovnika, Krapinsko – zagorska županija najsigurnija je županija u Hrvatskoj. - Kod nas je zabilježeno gotovo upola manje kaznenih djela na 100 tisuća stanovnika od državnog prosjeka. Svakako treba reći kako nismo zabilježili ona najteža kaznena djela, odnosno nisu zabilježena kaznena djela ubojstva ili pokušaja ubojstva – navodi glasnogovornik PU krapinsko – zagorske Zoran Lončar.

Stanjem sigurnosti u cestovnom prometu također su izuzetno zadovoljni u našoj policijskoj upravi. U 2019. godini zabilježene su 702 prometne nesreće, što je 5,4 % više nego u 2018. godini, kada ih je bilo 666. Prošle je godine u prometu poginulo 6 osoba. - Iako je prošle godine došlo do neznatnog povećanja broja prometnih nesreća, broj smrtno stradalih osoba isti je kao i u 2018. godini te je taj broj među najmanje smrtno stradalih u prometu unazad deset godina. Nacionalnim planom sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske postavljen je cilj da na 100 tisuća stanovnika bude do 5 smrtno stradalih u prometu. Kako Krapinsko - zagorska županija, prema zadnjim podacima o procjeni broja stanovnika Državnog zavoda za statistiku, ima 125.357 stanovnika, sa 6 poginulih osoba u prometu, to iznosi oko 4 i pol smrtno stradalih osoba na 100 tisuća stanovnika. - Svakako ovdje treba i spomenuti kako je kroz Zagorje vrlo gust promet te da osim vozila lokalnog stanovništva prometuju brojna vozila, jer Zagorje je tradicionalno vikend odredište Zagrepčana, a i tranzitni promet turista prema jadranu je veoma velik, zapavo i najgušći prema statistikama. Preko graničnih prijelaza koje pokriva naša Policijska uprava, tako je lani prešlo oko 6 milijuna vozila, a svakako treba i spomenuti kako je Međunarodni granični prijelaz Macelj sa skoro 13 milijuna putnika, koji su lani prešli preko njega, najfrekventniji granični prijelaz u Republici Hrvatskoj

Što se tiče zaplijena droge, u 2019. otkriveno je 61 kazneno djelo zlouporabe droga, počinjeno od strane 15 počinitelja. Sveukupno je zaplijenjeno 19536 g marihuane, 27 komada stabljika konoplje 33,59 g hašiša, 30 g amfetamina i drugih vrsta droga. Otkriven je 1 laboratorij gdje je zaplijenjena oprema za prozvodnju konoplje, ostaci biljaka i lišća i 18 tisuća kuna. Evidentirali smo i jedan pronalazak droge u Zajezdi, gdje je pronađeno 6 vreća s marihuanom težine 18 050 g. Ukupna vrijednost zaplijenjene droge u 2019. godini iznosila je preko pola milijuna kuna, oko 510 tisuća kuna, a laboratorija i opreme više od 70 tisuća kuna. Od ostalih sigurnosnih događaja, za 34,3 % smanjio se broj samoubojstava, za 35,7 % broj pokušaja samoubojstava, za 84,2 % je manje nestanaka osoba, dok je za 6,7 % porastao broj nesreća na radu. Što se prekršaja javnog reda i mira tiče, i tu je smanjenje od 6,8 % u odnosu na 2018. godinu. - Evidentirali smo 192 prekršaja protiv javnog reda i mira, što je najmanje prekršaja i počinitelja u posljednjih deset godina, a isto tako drugi najmanji broj takvih prekršaja u Republici Hrvatskoj – kaže Lončar. - Ovako dobro stanje sigurnosti na podučju naše županije možemo prije svega zahvaliti predanom preventivnom ali i represivnom radu naših policijskih službenika, ali i drugih institucija koje se bave sigurnošu na našem području – dodaje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook