Prethodni članak
Sljedeći članak

Krapinsko – zagorska županija dodijelila ukupno 118 stipendija

Od tog broja 31 je dodijeljena po socijalnom kriteriju, 31 po kriteriju izvrsnosti i 56 za deficitarna zanimanja za 14 programa odnosno zanimanja


Marko Nuli iz Konjščine pohađa Elektro - strojarsku školu u Varaždin smjer tehničar za mehatroniku.

- Želim uspješno završiti svoje školovanje i nakon toga upisati Elektrotehniku na fakultetu, stipendija će većinom ići za školu i potrepštine za nastavu – kaže Marko koji do sad nikad nije imao stipendiju, a sada, kad ju je dobio, osjećaj je, kaže, jako dobar. Marko je jedan od 118 onih kojima je stipendiju dodijelila Krapinsko – zagorska županija za koje su potpisani ugovori, ali s obzirom na epidemiološku situaciju dodjela je bila simboličnog karaktera pa je ugovore o stipendiranju u Zaboku preuzelo ukupno šest učenika.

Župan Željko Kolar tom je prilikom ponovio da je u njegovom i u prioritetu njegove ekipe u drugom mandatu zdravstvo i obrazovanje, što se najbolje dokazuje djelima. – Ove godine smo više od 119, 6 milijuna kuna na neki način uložiti u obrazovanje što kroz energetsku obnovu škola, što kroz izgradnju novih sportskih školskih dvorana, kroz ulaganje u pomoćnike u nastavi za djecu s posebnim potrebama, kroz 'Zalogajček' odnosno besplatnu prehranu u školama, a što kroz stipendije i za srednjoškolsko obrazovanje i studente. Ove godine 1,330.000 kuna osigurali smo samo za stipendije. Danas je dodijeljeno 118 stipendija, 31 po socijalnom kriteriju, 31 po kriteriju izvrsnosti i 56 za deficitarna zanimanja za 14 programa odnosno zanimanja koji su određeni u suradnji s obrtničkom i gospodarskom komorom s jasnim opredjeljenjem i jasnim stvaranjem uvjeta da se mogu svi zaposliti na području naše županije. Smatram da je to jedini pravi put kako spojiti obrazovanje s potrebama gospodarstva kako ne bi školovali djecu za zavod za zapošljavanje – rekao je tom prilikom župan Željko Kolar.

Ove godine najduži je popis deficitarnih zanimanja, a isto tako se dodjeljuje najviše stipendija za deficitarna zanimanja. Stoga je predsjednik županijske Obrtničke komore Davor Pleško rekao da to za našu županiju znači jako puno. - Hvala svima koji su odlučili da mogu podijeliti toliko stipendija za deficitarna zanimanja. Normalno da ovim stipendijama skrećemo pozornost k deficitarnim zanimanjima, skrećemo pozornost na pravac gdje bi se trebalo širiti i gdje bi trebalo školovati naše mlade snage. Time dobivamo nove radnike i potencijalne kolege u sljedećim godinama koji će raditi ono što mi danas radimo. Mislim da je toga sve manje i mislim da bi trebalo još više uložiti i truda i energije da se tim svime, s tim mladima, promovira to deficitarno zanimanje kao zanimanje gdje završiš školu i sljedeći tjedan si već zaposlen i imaš svoju plaću. Na kraju krajeva, moramo priznati da to nisu više male plaće već su to solidna primanja' – istaknuo je Davor Pleško.

Sve je pozdravila i zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek, a župan je iskoristio priliku i čestitao Sonji Borovčak, dobitnici Nagrade za životno djelo koju ju je jučer uručilo Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović dopredsjednici Saveza Društava Naša djeca i predsjednici Društva Naša djeca Zabok Sonji Borovčak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook