Prethodni članak
Sljedeći članak

Krapinsko – zagorska županija dodijelila 215 tisuća kuna za 43 tradicijska umjetnička obrta

'Treba nastaviti naš put, a to nije samo 14 radnih nedjelja, nego radne nedjelje svima nama koji živimo uz Svetište', rekla je predsjednica Ceha tradicijskih obrta KZŽ Vlasta Hubicki


U petak je u Mariji Bistrici održana konferencija za medije na temu financijskih potpora Krapinsko – zagorske županije vlasnicima tradicijskih obrta. Podsjetimo, ovaj je natječaj raspisan u travnju ove godine i vezan je uz korona krizu (Javni poziv Mjera COVID 19 za dodjelu bespovratnih sredstva za obrtna sredstva tradicijskim i umjetničkim obrtima na području Krapinsko-zagorske županije). Korisnici potpore su mogli biti obrti koji obavljaju djelatnost na tradicijski način uporabom tradicijskih materijala i tehnologija, koji za su registrirani i posluju najmanje tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva i koji su namjenski opravdali bespovratna sredstva dobivena od strane Krapinsko-zagorske županije u prethodnom periodu. Iznos potpore iznosi 5.000,00 kn, a ostvarilo ju je ukupno 43-oje korisnika.

 

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić rekla je kako su odobrene 43 pomoći, pa je Županija u osigurala 215 tisuća kuna, po 5 tisuća za sve kojima je pomoć odobrena. Predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško zahavlio je Županiji što je našla dodatna sredstva za obrte koji su bili u poteškoćama zbog koronavirusa.

 

Načelnik Općine Josip Milički obavijestio je da će i Općina pomoći obrtima koji su bili zatvoreni za vrijeme pandemije, a uz pomoć države, stari zanati su ovu prvu krizu uspjeli prebroditi. Ujedno je zahvalio nacionalnom Stožeru na odluci da tradicijski obrti ponovno mogu raditi. Ovom događaju prisustvovalo je i desetak dobitnika potpore, uglavnom iz Marije Bistrice, a potpore su simbolično uručene Ivici Mesaru, Jasni Bogović Pavlina i Gordani Mahmet Habazin, koja je zahvalila na potpori. 

 

- To na jaku puno znači u ovo vrijeme, kada smo nažalost zbog pandemije morali biti zatvoreni. Zahvaljujem se i na trudu koji su uložili da radimo i neradnim danima i blagdanima, i to nam jako puno znači, jer to je tradicija u ovom Svetištu. Mi smo vezani uz hodočasnički turizam i drugačije ne možemo opstati – rekla je.

 

Jasna Bogović Pavlina istaknula je da će ove  puno značiti, jer se jako osjeti pad prometa i otkazane su narudžbe.

 

- Nadam da je to samo prvi korak, s obzirom da naši tradicijski i umjetnički obrti doživljavaju teške trenutke, i inače, bez obzira na ovu krizu – rekao je Ivica Mesar.

 

Vlasta Hubicki, predsjednica Ceha tradicijskih obrta,  podsjetila je da KZŽ od 2006. godine ima liniju za tradicijske obrte. - Uvjeti ove korone su bili ti da su sredstva isplaćena kao pomoć, ali ne samo tradicijskim i umjetničkim obrtima, dakle medičarima, licitarima i proizvođačima dječjih igračaka, nego svim tradicijskim obrtima u KZŽ. Mislim da smo prva županija, koja je tako odreagirala i hvala lijepa. Hvala lijepa što već od 2006.  se nastavlja taj niz – rekla je Hubicki. – Treba nastaviti naš put, a to je ne samo 14 radnih nedjelja, nego radne nedjelje svima nama koji živimo ovdje uz Svetište, ali i svima koji su dio manifestacija i svih tradicija u našem kraju. Druga stvar je da se izuzmemo iz Zakon o trgovini na neki način i da idemo prema turističkom sektoru i najvažnije je: Pozivam sve koji su imali namjeru doći u Mariju Bistricu da dođu i da oslade nepce medenjacima, da popiju čašu gvirca, da kupe svijeću i zapale i da odnesu srce na koje piše vrnul' bum se na Bistricu – rekla je Hubicki.

 

Marija Bistrica je sigurno najjači centar u Hrvatskoj kada su u pitanju tradicijski obrti i nije bez razloga da su ti obrti zaštićeni kao nematerijalna kulturna baština na listi UNESCO-a, istaknuo je župan Kolar. - Ove godine zbog korone smo odlučili da svi registrirani tradicijski obrti zaslužuju financijsku pomoć, jer biti zatvoren i ne raditi tako dugo vrijeme, je nešto što su teško podnijeli i obrti koji imaju puno veći promet i veću maržu. A kod tradicijskih obrta to je još puno teže i zbog toga smo se odlučili ove godine na ovakav potez – istaknuo je župan, apelirajući na one koji donose odluke da moraju gledati regionalno te specifičnosti i potrebe pojedinih obrta.

-S obzirom na gospodarsku štetu koju je korona virus već nanio, a pitanje je što će još biti i kakva će biti jesen, izuzetno je bitno da odluke koje se sada donose budu precizne i da omoguće svima onima koji žele raditi, da u ovo otežanim uvjetima gospodarske djelatnosti i rade. To je naša zamolba, poruka i sugestija – rekao je zagorski župan.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Na autocesti A1 između čvora BRINJE i tunela BRINJE u smjeru Dubrovnika zbog prometne nesreće vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h jednim trakom. Zbog pojačanog, povremeno gustog prometa moguće su poteškoće, zastoji i vožnja u koloni na grad...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program