Prethodni članak
Sljedeći članak

'Krapinsko – zagorska županija dobila pravi 'Susret riječi', događaj vrijedan pažnje ne samo za Zagorje, već za cijelu Hrvatsku!'

Pod geslom 's novim idejama za novih pola stoljeća' svojim trodnevnim izdanjem 'Susret riječi' sve oduševio. Najbolji u konkurenciji odraslih ove godine je Ivan Katičić, drugo je mjesto osvojila Marta Džaja, a treće Sanja Lovrenčić . U kategoriji mlađih od 19 godina prvo mjesto osvojila je Sara Premerl Peštaj, drugo Laura Završki, a treće Adriana Krog


Kulturna manifestacija Susret riječi koja je ove godine održana 52. put na oduševljenje brojne publike krenula 's novim idejama za novih pola stoljeća' pa se u trodnevnom programu održala u nekoliko mjesta i gradova Hrvatskog s petnaestak programa i uz nastup 20 umjetnika iz svih krajeva Hrvatske, od književnika i glazbenika do fotografa i glumaca. Središnja priredba susreta održana je u subotu navečer dodjelom nagrada najboljim autorima koji su iz cijele Hrvatske poslali svoja pjesnička i prozna djela na natječaj Susreta riječi te je predstavljen zbornik nagrađenih i ostalih odabranih radova.

Nagrađeni autori
Najbolji u konkurenciji odraslih ove je godine književnik iz Omiša Ivan Katičić, drugo je mjesto osvojila mlada pjesnikinja iz Đakova Marta Džaja, a treće književnica i prevoditeljica Sanja Lovrenčić iz Zagreba. "'Lovac', 'Žika' i 'Četiri prizora iz svakodnevnog života', tri najbolje ocijenjena rada odraslih, govore o 'kulinarki života', lovu, bijegu, putovanjima 'od ovog do onog ugla ponoći', mahanju 'dronjcima-barjacima dok se ne raspadnu'", navodi u predgovoru zbornika urednik Ivan Herceg. U kategoriji mlađih od 19 godina prvo mjesto osvojila je Sara Premerl Peštaj iz Zaboka, drugo Laura Završki iz Mača, a treće Adriana Krog iz Bjelovara.


Oduševljenje novim konceptom
Oduševljenje ovogodišnjom manifestacijom nije nitko krio. Pokrenuta 1969. godine ove je godine proširena po novom konceptu koji je osmislio kreativni voditelj Susreta književnik Ivan Herceg, a u realizaciji, kao članovi Organizacijskog odbora, uz ostale sudjelovali su pisci Marko Gregur, Davor Šalat i Marija Lamot te lingvistica Matea Filko i kantautorica Nina Romić. Književnik Ivan Herceg koji je bio na čelu organizacionog odbora koji je osmišljavanjem novog koncepta sve oduševio rekao je da su se potrudili jer su željeli napraviti manifestaciju koja će privući sve u Hrvatskom zagorju, i onu publiku koja voli književnost, glazbu, kazališne predstave, fotografiju, izložbe i ostalo. 'Mislili smo da je dobro da ne bude sve na jednom mjestu, da svatko tko je u nekom mjestu ili u blizu njega može doći i pogledati ili poslušati neki razgovor s književnikom, pogledati izložbu ili predstavu, poslušati koncert. Ostvarili smo dosta dobru suradnju s gradovima Krapinom preko Zaboka do Velikog Tabora. Mislim da će tko biti i iduće godine, ako ne i šire, a to ovisi o financijama, o tome koliko će nas pratiti i Općina i Županija, pa možda i Ministarstvo kulture. U planu je i malo proširenje izdavačke djelatnosti ako uspijemo u tome i da možda pokrenemo nagradu za najbolji rukopis pjesama kojom bi se tiskala knjiga onome koji će poslati najbolji pjesnički rukopis, rekao je Herceg.


Još ima potencijala za proširenje
Potencijala za proširenje Bedekovčina ima. Spomenimo samo da su središnji dio manifestaciji vodili odnosno moderirale domaće glumačke snage: Mirela Videk Hranjec i Denis Bosak. Ni načelnik Općine Bedekovčina, Darko Ban, nije krio zadovoljstvo ovogodišnjim iskorakom. 'Ova godina je malo posebna, ali zahvaljujući potpori Krapinsko – zagorske županije ove godine smo se, unatoč koroni, malo proširili na više destinacija s više programa i bogatijim programima. Mislim da je Krapinsko – zagorska županija dobila pravi 'Susret riječi', događaj vrijedan pažnje ne samo za Zagorje, već za cijelu Hrvatsku, rekao je načelnik Ban posebno pohvalivši organizacioni odbor.

Veliki značaj na karti kulturnih događanja
Zamjenica župana Jasna Petek istakla je da je Susret riječi u Bedekovčini najdugovječnija književna manifestacija, ima izuzetno dugu tradiciju i veliki značaj na karti kulturnih događanja Krapinsko – zagorske županije. 'Susret riječi nije samo susret riječi, to je susret književnika, umjetnika, prijatelja i ono što mi se jako sviđa je što ove godine 52. put po redu, a ima malo drugačiji, novi koncept, Novi organizacijski odbor na čelu s kreativnim voditeljem Ivanom Hercegom zaista je osmislio jedan novi koncept 'nove ideje za novih pola stoljeća', napravili su jedan iskorak, sada traje više dana, približili su je u nekim drugim gradovima i mjestima Krapinsko – zagorske županije i nadam se da će na ovom novom konceptu biti još uspješnija, rekla je zamjenica župana Jasna Petek zahvalivši svim sudionicima, svima koji su poslali radove, a najviše dobitnicima ove književne nagrade.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook