Prethodni članak
Sljedeći članak

KRAPINA SLAVI DAN GRADA ‘Stvaramo bolju, moderniju i ljepšu Krapinu'

Na blagdan Sv. Nikole, 6. prosinca, Krapina slavi svoj dan i Dan Župe sv. Nikole Biskupa. Tim je povodom u župnoj crkvi služena sveta misa, a potom u Festivalskoj dvorani održana svečanost


Na blagdan Sv. Nikole, 6. prosinca, Krapina slavi svoj dan i Dan Župe sv. Nikole Biskupa. Tim je povodom u župnoj crkvi služena sveta misa, a potom u Festivalskoj dvorani održana svečanost.


Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović ovom je prilikom istaknuo da mu je zadovoljstvo što se opet može proslaviti Dan grada svečanom sjednicom, za razliku od prošle godine, kada je to zbog epidemioloških mjera bilo onemogućeno. - Godina koja je za nama je godina koja je bila puna izazova i strepnji, uzrokovanih epidemijom. Bilo je tu puno nepoznanica, puno toga se moralo u hodu rješavati. Međutim, neovisno o tome, mislim da možemo biti uistinu zadovoljni onim što smo napravili u vremenu koje je iza nas. Bilo je tu puno projekata, puno investicija, puno je toga pokrenuto, neke se stvari završavaju i mislim das mo na dobrom putu. Ono što nam je u budućnosti velika želja je da se napokon otvore fondovi, da one anše projekte koji su nam uistinu važni i bitni i koji će dugoročno odrediti smjer razvoja Grada Krapine, možemo kandidirati, prijaviti i realizirati. To su projekti poput Crne kraljice, Šemničkih toplica i drugih, jer oni će usmjeriti razvoj grada Krapine u budućnosti. Ne možemo očekivati da će se to dogoditi preko noći, ali bitno je das mo zacrtali startne pozicije, da smo odredili koji su nam ciljevi, što želimo i na koji način želimo razvijati grad – rekao je Gregurović.


Dodao je da su 2013. godine prihodi poreza na dohodak bili nešto manji od 17 milijun kuna, a ove godine će biti 26 milijuna kuna, što je značajno povećanje u ovih 8 godina. - Prateći podatke koje dobivamo od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, vidimo da se kontinuirano smanjuje broj nezaposlenih, isto tako povećava se broj zaposlenih, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Drago mi je što su neke nove tvrtke prepoznale potencijal Krapine, što su izgradile svoje nove proizvodne pogone. Imamo nekoliko tvrtki koje će krenuti u investiciju s obzirom da su otkupile zemljište, imamo nekoliko drugih još najavi I vidi se da se to kreće u dobrom smjeru. Kada spojna cesta Zabok – Krapina prođe kroz našu gospodarsku zonu, u tom trenutku će se i sama zona potpuno otvoriti. Već sama ta najava i informacija da se počela projektirati cesta kroz zonu, bila je okidač da se investitori počnu razvijati – dodao je gradonačelnik.


Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat pohvalio je agilnost gradonačelnika Krapine, koji ‘na tjednoj bazi provjerava u kojoj su fazi njegovi projekti’. - Sada smo u trenutku kada odgovaramo na amandmane saborskih zastupnika, politika je u fazi jednog ključnog momenta, donosi se proračun. Težnja politike je u četiri ključna cilja, dakle, radimo sve kako bismo s 1.1.2023. imali euro kao platežno sredstvo u RH, radimo puno na sigurnosti prostora, pribavili smo jedan dio novca da bismo obnovili dio potresom pogođenih područja. Imam jednu koordinaciju drugi tjedan sa županom, stavit ćemo na stol sve probleme u želji i namjeri da novac koji smo dobili na vrijeme iskoristimo u vraćanju infrastrukture u provbitno stanje – rekao je Horvat.


Župan Željko Kolar uputio je čestitku Krapinčanima za njihov dan I blagdan sv. Nikole te istaknuo da je suradnja Grada i Županije vrlo dobra te sun eke strateške projekte odradili u sinergiji. - Naš poduzetnički centar je napravljen u Krapini europskim sredstvima, ali smo prije s Gradom Krapinom dogovorili da u tu svrhu daruje zemljište Krapinsko – zagorskoj županiji. Tu je i projekt Šemničkih Toplica, gdje smo se mi uključili u izradu samog projekta i sufinancirali udio samoga Grada, a tu su i kontakti vezani za Lepoglavsku spojnicu i za infrastrukturu. U sljedećem razdoblju nas očekuje priča elektrifikacije pruge do Krapine koja je nama od strateškog interesa. Konačno ćemo staviti u funkciju podzemnu garažu kod srednje škole u Krapini, koja će sigurno s 50 – ak mjesta rasteretiti problem parkiranja koji objektivno postoji u Krapini postoji, a tu su još neki projekti uređenja i modernizacije pristupne ceste Domu zdravlja u Krapini te neki soft projekti koje ćemo zajedno provesti u sljedećem razdoblju – rekao je župan.


Čestitke je uputio Ivan Jarnjak, počasni građanin Krapine, koji se s nostalgijom prisjetio vreemna kada je radio u Krapini te pohvalio gradonačelnika koji se trudi da grad razvija i uljepša.- U Krapini sam bil, otišel iz nje, ali Krapina iz mene nikad nije izašla – rekao je Jarnjak.

Na svečanosti povodom Dana grada Krapine dodijeljena su gradska priznanja. Mala plaketa Grada Krapine uručena je Nikoli Dakoviću i Petri Žnidarić za uspjehe postignute na natjecanjima iz znanja i za promicanje imena Grada Krapine te Borni Cesarcu za uspjehe u promicanju sporta i zdravih stilova života kod djece i mladih te za promicanje imena Grada Krapine.
Plaketa Grada Krapine dodijeljena je Suzani Pracaić za doprinos u razvoju obrazovanja i mentorstva u Gradu Krapini, Stjepanu Šalkoviću za uspjehe postignute u unapređenju i modernizaciji strukovnog obrazovanja, za izvrsne mentorske rezultate te za promicanje imena Grada Krapine te Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Donja Šemnica povodom 40. godišnjice rada i djelovanja, za postignute uspjehe na zaštiti imovine građana te za promicanje volonterizma u Gradu Krapini.
Povelja Grada Krapine uručena je Dragutinu Čavužiću i Marijanu Travenšćaku za osobiti doprinos promicanju dobrovoljnog davanja krvi i zdravstvenih programa Hrvatskog Crvenog križa, Rajku Furešu, prim.dr.med. za izniman doprinos u promicanju kajkavštine te za osobita postignuća u području kulture, obrazovanja i znanosti, Josipu Hršaku za izniman doprinos unapređenju gospodarstva i za promicanje imena Grada Krapine te Zvonimiru Friščiću, dr.med.spec.radiologije za izniman doprinos u unapređenju zdravstvene skrbi u Gradu Krapini.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook