Prethodni članak
Sljedeći članak

[KRAPINA NEKAD I SAD] Prije jednog stoljeća Krapinčani su se mogli osvježiti na javnoj česmi na gradskom trgu

Stare fotografije svjedoče kako se promijenio izgled zagorske prijestolnice


Godina 2019. ušla je u svoju drugo polovicu, a to znači da smo učinili iskorak u vruće, ili bolje rečeno, u već pregrijano ljeto. Nekadašnji izgled krapinskoga Trga, kako su ga vidjeli oni koji su njime hodali prije jednog stoljeća, nekako na nas djeluje osvježavajuće. Taj dojam imaju oni koji u prvom planu prepoznaju javnu česmu. Na njezino je mjesto („par metara sim ili tam“) preseljen Gajev spomenik. Česma je nestala s Trga tako da sada Krapinčani mogu (ne besplatno) potražiti neko pitko osvježenje u obližnjim ugostiteljskim objektima.

Što povezuje dvije fotografije koje, na prvi pogled, ne izgledaju da su snimljene na istoj krapinskoj lokaciji. Na „staroj“ fotki vidimo one koji se kreću tadašnjim putem prema Trškom Vrhu. Uz put se nešto i kupilo što je bilo potrebno ili se popustilo nagovoru vještih trgovaca. Nove „kolor“ fotke govore nam da su stare zamijenile nove građevine. Zašto je odabran baš ovaj prizor s detaljem jedne vatrogasne vježbe? Pa zar vatrogasci nisu ti koji izazivaju asocijaciju na vodu i polijevanje, a kad je tome tako, onda je odmah i manje vruće.

Krapina, ona stara, bila je na svojem sjevernom dijelu drukčija nego što je danas. Livade koje su kosili ili njive na kojima su ubirali plodove oni koji su tu živjeli početkom 17. stoljeća, naslijedili su oni kojima je trebalo više stambenog prostora. Podno Starog grada vidimo nekad stambeno - poslovnu zgradu, sagrađena 1615. (najstarija u Krapini), koja danas nije ni jedno ni drugo (sadašnji vanjski izgled zgrada je dobila prilikom adaptacije u 19. stoljeću). Jednako tako svoju je namjenu promijenio i Gajev dom – danas Konfekcija"Kotka" Krapina. Stambenu zgradu, lijevo, danas su sakrile zgrade iste namjene sagrađene sedamdesetih godina prošlog stoljeća uz lijevu obalu Krapinčice.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook