Prethodni članak
Sljedeći članak

KRAĐA AUTOMOBILA Jedna marka omiljena je meta za crno tržište, a nerijetko završe u dijelovima ili izvan granica

Iz MUP-a ističu da u najrizičniju skupinu vozila spada koncern Volkswagen


Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), u posljednje tri godine na području cijele Hrvatske ukradeno je ukupno 2258 vozila, a pronađeno ih je 1578. Od toga su u prvih osam mjeseci 2020. godine lopovi odvezli 459 vozila, a 345 ih je pronađeno. Pandemija koronavirusa ove je godine zaustavila brojne aspekte naših života, ali zato nije usporila kradljivce automobila.

Da će i njegov auto biti pronađen, nada se i vlasnik koji je za RTL.hr ispričao okolnosti pod kojima je i njemu sredinom listopada ukraden limeni ljubimac.
U devet navečer vratio sam se u svoju zgradu i parkirao u svoju garažu. Kada sam sljedeće jutro ušao u garažu, auta nije bilo. Pozvao sam policiju, a oni su rekli da dođem u postaju gdje su napravili su zapisnik. Sve po proceduri', ispričao nam je vlasnik ukradenog automobila koji je želio ostati anoniman .
Automobil mu je ukraden iz garaže stambene zgrade na Laništu u Novom Zagrebu, a cijeli incident snimila je nadzorna kamera. Međutim, nije uspjela 'uhvatiti' ono najbitnije.

'Otišao sam do upravitelja zgrade i vidjeli smo snimke kamere koje su pokazale da je auto izvezen iz garaže u 3,57 ujutro. Tijekom izlaska iz garaže spušteni su viziri u autu tako da lopovima kamera nije mogla uhvatiti lica. Jasno se vidi da je počinitelj koji je odvezao moj auto kod sebe imao ključ od garaže u kojoj se nalazio. Inače imamo problem s tom zgradom', rekao nam je vlasnik.
Zanimljivo je, kaže, da se gotovo identična situacija dogodila i susjedu iz iste zgrade.
'U rujnu je susjedu ukraden automobil, BMW 5, dakle iz iste garaže, s iste etaže. Ukraden je na isti način', otkriva.

Vlasnik nam je rekao da su i on i susjed odmah prijavili slučaj policiji, ali odgovor koji su dobili nije bio onakav kakav su očekivali. - Susjedu su u policiji rekli isto što i meni. Ja sam se malo više potrudio, dosađivao sam inspektorici. Došao sam u postaju i čekao da me prime i da onda prijavim krađu. Rekli su mi da misle kako će auto teško pronaći i da najčešće zna završiti u dijelovima ili preko granice. Ja sam u međuvremenu imao nekakvu informaciju i opet sam tražio inspektoricu, da prenesem to policiji. Bio je vikend pa su mi rekli da ona ne radi vikendom i da radi u ponedjeljak. Onda sam pitao mogu li je oni nazvati i prenijeti joj informaciju na što su mi odgovorili da ju ne mogu uznemiravati vikendom, a moj auto dotad može završiti u Poljskoj', potužio se, piše RTL.hr.

Od policije do danas nisu dobili nikakvu informaciju unatoč kontinuiranim upitima.
Ukrali su mu, kaže, VW Golf 7, automobil koji je već dugo omiljena meta lopova. U prilog tome ide i podatak MUP-a prema kojem u najrizičniju skupinu vozila spadaju upravo oni proizvođača koncerna Volkswagen. Vrijednost auta koji je ukraden ovom vlasniku je između 11 i 12 tisuća eura.

Najveći broj evidentiranih krađa je u Policijskoj upravi zagrebačkoj, Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj i Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, pokazuju to podaci MUP-a, a u prosjeku 85 posto i više ukradenih putničkih vozila bilo je starije od pet godina u trenutku krađe. Unatoč tome što je sve prijavio po proceduri, vlasnik nam kaže da nije previše optimističan.
'Svi na kraju slučajeve rješavaju sami, prepušteni su sami sebi. Uvjeren sam da ga policija nikad neće ni naći niti će me obavijestiti ni o čemu. Rekli su mi: 'Nemoj uopće vjerovati da će policija nešto napraviti'. Tako se i ispostavilo. Čak sam očekivao da će me netko nazvati pa da dam određenu svotu novca za auto jer bolje biti ranjen nego mrtav. Ali me nitko nije nazvao', rekao nam je vlasnik.

Ukradeni auti uglavnom završe u ovom dijelu Europe, prenosi RTL.hr.
Dio ukradenih vozila između ostalog krijumčari se u zemlje istočne Europe. Većinom se radi o vozilima srednje i više klase, novije godine proizvodnje gdje se zatim krivotvore identifikacijska obilježja na vozilu i popratna dokumentacija kako bi se ta vozila ponovno stavila u pravni promet. Dio vozila krade se zbog potražnje za rezervnim dijelovima, a mali broj motornih vozila se otuđuje u cilju iskorištavanja za počinjenje nekakvog drugog kaznenog djela kao što su razbojstva i pljačke. Određene procjene pojedinog udjela, kažu iz MUP-a, nije moguće dati.

Prosječna stopa riješenosti prijavljenih kaznenih djela krađa automobila u Hrvatskoj je obeshrabrujuća, tek oko 30 posto kroz desetogodišnje razdoblje, od 2010. do 2020. godine. Ovom vlasniku, nažalost, sada ostaje jedino nada da će se slučaj riješiti i da njegov automobil ipak neće završiti negdje u dijelovima.
'Nekako sam se već pomirio da se moj auto neće pronaći. Nažalost nisam jedini, ali ne želim da se to dogodi ikome drugome i da osjete taj osjećaj', zaključio je vlasnik ukradenog automobila.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook