Prethodni članak
Sljedeći članak

Konzum kažnjen zbog visokih cijena Podravkina brašna: ‘Varali su kupce’


Trgovački lanac Konzum i odgovorna osoba za nabavu robe proglašeni su krivima i kažnjeni zbog cijena brašna, piše Danica.

Kako se navodi u ovotjednoj presudi, državni inspektorat je 13. rujna lani u Konzumu u Zvonimirovoj 11 u Zagrebu ustanovio kako su koristili nepoštenu poslovnu praksu koja je zavarala potrošače.

Za brašno tip T-550 glatko “Podravka” istaknuli su maloprodajnu cijenu 0,80 eura po kilogramu, iako je najviša dopuštena cijena prema odluci Vlade iznosila 0,76 eura. Za brašno “Mlineta” dobavljača Granolio istaknuli su cijenu od 0,80 eura, iako je najviša mogla biti 0,58 eura.

Osim toga, za brašno tip T-400 oštro “Mlineta” dobavljača Granolio istaknuli su maloprodajnu cijenu 0,83 eura po kilogramu, iako je najviša dopuštena cijena za taj proizvod iznosila 0,80 eura.

“Time su zavarali ili je bilo vjerojatno da će zavarati prosječnog potrošača vezano za istaknutu cijenu koja je viša od propisane najviše cijene.

Potrošača su naveli ili je bilo vjerojatno da će navesti da donese odluku o kupnji, koju ne bi donio, jer je smatrao da je upravo istaknuta cijena odlukom Vlade najviša po kojoj moraju prodavati. Dakle, koristili su se nepoštenom poslovnom praksom“, navodi se u presudi.

Konzum i odgovorna osoba za tu kategoriju branili su se kako je odluka Vlade RH o izravnim mjerama kontrole cijena stupila na snagu 10. rujna (subota), te je trebalo obaviti mnoge izmjene koje su zahtijevale komunikaciju između trgovaca i dobavljača.

“Treba uzeti u obzir da je nadzor obavljen 13. rujna, pa je jasno kako između dana stupanja na snagu uredbe i dana provođenja inspekcijskog nadzora protekao izrazito kratak vremenski rok.

To je osobito problematično za trgovačke lance koji poput nas raspolažu većim brojem maloprodajnih prostora”, naglašavali su u Konzumu.

No, to im nije pomoglo pa ih je prekršajna sutkinja ovih dana proglasila krivima i kaznila za nepoštenu poslovnu praksu. Konzum mora platiti 265 eura, a odgovorna osoba 150 eura kazne. Moraju podmiriti i po 40 eura troškova prekršajnog postupka.

“Sud im je izrekao novčanu kaznu ispod najniže predviđene za taj prekršaj, odnosno novčanu kaznu je ublažio do općeg zakonskog minimuma, imajući u vidu priznanje prekršaja, njihovo držanje, okolnost da su otklonili i umanjili posljedice prekršaja.

Ali, imajući u vidu i uvjete i okolnosti pod kojima je došlo do počinjenja prekršaja. I to bez obzira na njihovu dosadašnju prekršajnu kažnjavanost“, objasnila je sutkinja.

Presuda je nepravomoćna pa se Konzum i odgovorna osoba na nju mogu žaliti u zakonom propisanom roku.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook