Prethodni članak
Sljedeći članak

KOLAR: Naš program i naši projekti promijenit će sliku Zagorja. Dižemo sve na višu razinu i nakon ovoga više ništa neće biti isto

SDP, HSS i HSU predstavili „Program za budućnost”


„Program za budućnost”, naziv je predizbornog programa koalicije triju stranaka - SDP-a, HSS-a i HSU-a za predstojeće izbore za župana i Županijsku skupštinu Krapinsko-zagorske županije, a program je predstavljen u srijedu u Krapini.

Program su predstavili potpredsjednik SDP-a Hrvatske i predsjednik SDP-a KZŽ Siniša Hajdaš Dončić, koordinator za ŽO HSS-a KZŽ Dražen Čvek i predsjednik županijske organizacije HSU-a Josip Kovačić te krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek, oboje kandidati koalicije za novi mandat na svojim funkcijama.

Kolar je istaknuo da će nakon odrađenog drugog mandata koji je počeo 2017. godine on i njegovi suradnici ponosno stati pred građanke i građane županije, podnijeti račun i zatražiti njihovo povjerenje za još jedan mandat.

-Razlog je upravo ovaj program koji je pred nama - Program za budućnost. Taj program sadržava projekte koji će promijeniti sliku Zagorja u pojedinim sektorima, podići sve na jednu višu razinu i nakon provedbe tih projekata više ništa neće biti isto. Cijeli je niz infrastrukturnih projekata kao što je, primjerice, Lepoglavska spojnica ali i drugi. To su izuzetno bitni projekti za razvoj gospodarstva i za razvoj putničke mreže, bilo ona cestovna ili željeznička – rekao je Kolar i dodao:

-Nakon izgradnje Poslovno-tehnološkog inkubatora s Centrom za robotiku i nove tehnologije, izgradnja tri sportske dvorane, jedne škole, 12 kompletnih energetskih obnova škola, projekta Znanstveno-edukativnog zabavnog centra Zagorje, Centra kompetentnosti za ugostiteljstvo i turizam koji je pripremljen i zapravo je krenuo u svoju realizaciju, programa Baltazar zalogajček i svega onoga što smo radili do sad, danas predstavljamo i Program za budućnost.

Kolar je, govoreći o stanju u kakvom ostavljaju županiju na kraju ovog mandata rekao da su prihodi gospodarstva u 2017. godini bili 11 milijardi i 762 milijuna kuna, a 2019. godine najveći u povijesti - čak 13 milijardi i 629 milijuna kuna.

-Za 2020. nemamo rezultate, ali bez obzira na covid, znamo da ćemo ići preko 13 milijardi, to je milijardu i 867 milijuna kuna više nego 2017. godine. Na Zavodu za zapošljavanje 2017. godine bilo je 4526 ljudi, a s današnjim danom ih je 2420, znači 2106 manje. Preko Zavoda za mirovinsko osiguranje 2017. godine bilo je prijavljeno 36.507 ljudi, 2020. godine 38.581, znači 1591 više. – rekao je kandidat za župana te naglasio da raste i broj poduzetnika i obrtnika bez obzira na epidemiju koronavirusa. Dodao je i da su realizirali 3 najveća projekta.

-Prošli put, prije četiri godine kad sam ovdje stajao pred vama, dogovorili smo 3 najveća strateška projekta: Poslovno-tehnološki inkubator u Krapini koji je realiziran, projekt NewLight koji je realiziran i projekt elektrifikacija željezničke pruge od Zaprešića do Zaboka koji će biti realiziran do kraja ove godine. Ono što smo predvidjeli u strateškim projektima , realizirali smo u ovom četverogodišnjem mandatu i ja sam uvjeren da ćemo to napraviti i u sljedećem – zaključio je Kolar.

Siniša Hajdaš Dončić naglasio je kako je program koalicije SDP-a, HSS-a i HSU-a program za budućnost društva i program za budućnost Zagorja.

-Ova koalicija daje jasan odgovor kako bi Zagorje trebalo izgledati za desetak godina. Time ujedno pozivam naše političke suparnike da ova dva tjedna ne ukrstimo mačeve jer plemići su propali još nakon francuske revolucije, nego da ukrstimo programe i da vidimo tko nudi bolju, sigurniju i inovativniju sliku Krapinsko-zagorske županije. Moje duboko uvjerenje je da to nudi program naše koalicije, naš kandidat za župana Željko Kolar i kandidatkinja za njegovu zamjenicu Jasna Petek – zaključio je Hajdaš Dončić.

„PROGRAM ZA BUDUĆNOST”

SDP je svoj program za nadolazeće izbore sastavio kroz 7 područja programa, a to su Gospodarstvo i poljoprivreda, Obrazovanje,sport i kultura, Zdravlje i kvaliteta života, Zeleni razvoj, Socijalna jednakost i civilno društvo, Turizam i očuvanje prirode i Digitalizacija i mobilnost.

Iz područja Gospodarstva i poljoprivrede strateški projekti su Centar za razvoj inteligentne tehnologije vrijednosti 25 milijuna kuna, Aglomeracija za područje Zlatar, Krapinske Toplice i Pregrada vrijednosti 579 milijuna kuna te Centar izvrsnosti u poljoprivredi procijenjene vrijednosti 26 milijuna kuna.

Za područje Obrazovanje, sport i kultura prioriteti razvoja su izgradnja školskih sportskih dvorana, razvoj sporta i podrške djelovanju sportskih klubova, udruga i zajednica, njegovanje kulturnog identiteta Krapinsko-zagorske županije i njegovanje kulturne materijalne i nematerijalne baštine. Strateški projekti su izgradnja Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Zaboku vrijednosti 110 milijuna kuna, Znanstveno-edukativno zabavni centar ZEZ Zagorje, vrijednosti 126 milijuna kuna, izgradnja i dogradnja osnovnih škola vrijednosti 159 milijuna kuna, izgradnja i opremanje školskih sportskih dvorana u Petrovskom, Krapinskim Toplicama, Konjščini, Velikom Trgovišću, Stubičkim Toplicama i Gornjoj Stubici, dok je u tijeku izrada projektne dokumentacije za Oroslavje, Sveti Križ Začretje i Zlatar vrijednosti 232 milijuna kuna. U ovom je području i „Digitalizacija osnovnih i srednjih škola” u iznosu od 10 milijuna kuna.

U području Zdravlje i kvaliteta života najveći strateški projekt je „Dogradnja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice” čija je procijenjena vrijednost 380 milijuna kuna. U ovom segmentu jačati će se i infrastrukturni kapaciteti Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana sa 18,75 milijuna kuna, izgraditi će se sjedište Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije u vrijednosti od 10 milijuna kuna. Koncept je izrađen i za Centar za palijativnu skrb KZŽ u vrijednosti 15 milijuna kuna.

Pod točkom Zeleni razvoj, strateški planovi obuhvaćaju energetsku obnovu zgrada javne namjene u nadležnosti Županije u vrijednosti 58,3 milijuna kuna, program „Sunčane elektrane na našim zgradama”, kao i „E-mobilnost”.

U kategoriji Socijalna jednakost i civilno društvo razvija se projekt izgradnje doma za žrtve obiteljskog nasilja „Novi početak” ukupne vrijednosti 11,62 milijuna kuna, kao i razvijanje usluga i skrbi za osobe treće životne dobi.

Kroz područje Turizam i očuvanje prirode, projekt „Termalni spa-kompleks Stubaki” pred završetkom je I. faze, a ukupna vrijednost iznosi 21 milijuna kuna. U sklopu spomenutog područja razvija se i projekt „Bedekovčanska jezera” vrijednosti 65 milijuna kuna, „Crna kraljica” čija vrijednost ''teži'' 63,12 milijuna kuna, „Šemničke Toplice” u vrijednosti 116,5 milijuna kuna, „Mreža biciklističkih staza Krapinsko-zagorske županije” čije procijenjena vrijednost iznosi 47,5 milijuna kuna, kao i „Muzej drvenih igračaka i licitara” u iznosu od 30 milijuna kuna.

Pod sedmom točkom programa, u području Digitalizacija, promet i mobilnost, razvija se projekt „Krapinsko-zagorska županija 4.0. - digitalna županija čija je vrijednost 7,5 milijuna kuna, „Projekt izgradnje širokopojasne infrastrukture i mobilne mreže”, „Projekt povezivanja željeznicom unutar funkcionalne regije Središnja Hrvatska – Lepoglavska spojnica u vrijednosti 3,37 milijarde kuna, „Nastavak izgradnje Brze ceste Popovec – Marija Bistrica – Zlatar Bistrica – Zabok (Mokrice) sa spojem na Breznički Hum, odvojak B – Konjščina – čvor Komin čija vrijednost doseže 1,6 milijardi kuna, „Izgradnja drugoga kolnika autoceste Zagreb – Macelj, na dionici Krapina – Đurmanec čija vrijednost iznosi 370 milijuna kuna te „Brza cesta ''Zagorska transverzala'' – Varaždin – Ivanec – Krapina u ukupnom iznosu od 2,3 milijarde kuna.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook