Prethodni članak
Sljedeći članak

Kolar: 'Ministre Beroš, zašto bježite od razgovora sa županima koji upravljaju zavodima za hitnu medicinu?'

Županija će ove godine izdvojiti 2,8 milijuna kuna za timove hitne T1 u Klanjcu i Konjščini


U Zaboku je danas župan Željko Kolar potpisao ugovor o sufinanciranju rada Zavoda za hitnu medicinu KZŽ s ravnateljem Krešimirom Božićem.

Ravnatelj Božić istaknuo je da se radi o ugovoru o financiranju timova T1 u Klanjcu i Konjščini koje je od 2017. godine Županija uredno prati i financira. Zavod za hitnu ima 6 ispostava s timovima T1 u Krapini, Zaboku, Zlataru, Donjoj Stubici, Pregradi i Mariji Bistrici, prijavno – dojavnu jedinica i broj 194 u Krapini te timovi 2 i 1 u Klanjcu i Konjščini. Od ljudskih resurasa, djelatnika je 144, od čega 37 doktora medicine, 1 doktor je na specijalizaciji iz hitne medicine, 65 medicinskih sestara i 35 vozača.

- U 2021. imali smo 32.700 poziva prema broju 194, 24,700 obrađenih pacijenata, ukupno od čega 15.890 pacijenata putem intervencija, 1.870 intervencija vezano za COVID 19, 600 tisuća prijeđenih kilometara, a prosječno vrijeme od prijema poziva do dolaska k pacijentu je 16 minuta, što je unutar standarda suvremene hitne medicine – rekao je Božić.


Što se tiče ulaganja, u 2021. godini, ukupna ulaganja bila su 6,1 milijun kuna, od čega se 4,9 milijuna odnosi na ulaganja KZŽ, bilo izvorna ili decentralizirana, dakle Županija sudjeluje s 80 posto ulaganja. - Od najvažnijih ulaganja svakako moram navesti financiranje timova u Klanjcu i Konjščini s 2,7 milijuna kuna u 2021., nabavu vozila hitne medicinske pomoći od 1, 3 milijuna kuna za Pregradu i Klanjec ove godine, uredili smo prostor ambulante u Donjoj Stubici, zamijenili smo kotlovnicu u Zaboku. Osim toga, ulažemo i u ljudske resurse i financiramo dvije specijalizacije, jednu iz EU projekta. Sve naše ispostave imaju istu razinu opreme i voznog parka, istu kvalitetu vozila, svi djelatnici prolaze istu edukaciju, i na neki način postižemo da u županiju imamo razinu zdravstvene zaštite svagdje na istoj razini. Tome definitivno pridonosi ovo financiranje timova, čime dajemo jednaku mogućnost preživaljavanja svim pacijentima na području županije – istaknuo je ravnatelj.

U 2022. planiraju se ulaganja od 6 milijuna kuna, od čega Žpanija sudjelujue s 88 posto. Za financiranje timova ove godine čak je predviđeno i više sredstava, 2,8 milijuna kuna. Pplanira se i nabava dva vozila, za Mariju Bistricu i Konjščinu. - Prosječna starost voznog parka nam je oko 4,5 godina čime mislim da smo u samom vrhu u RH – zaključio je Božić.

Župan Željko Kolar čestitao je ravnatelju i svim djelatnicima Zavoda na postinutim rezultatima i zahvalio na svemu što rade. - Vidljivo je kolika su ulaganja Županije u Zavod, do koje razine je došla opremljenost našeg Zavoda, ne samo što se tiče novih vozila, nego kako smo opremili ispostave, a ključna je edukacija djelatnika našeg Zavoda koja je na vrhunskoj razini. Naša hitna je među prve tri u Hrvatskoj po svemu, i po kvaliteti kadrova, organiziranosti, opremljenosti i 16 minuta prosječnog dolaska na mjesto nesreće je i iznad EU prosjeka. Možemo se složiti da je ovaj sustav odlično psoložen, odlično funkcionira i čista je enigma koji poriv i motiv stoji iza nadležnog ministra zdravstva Vilija Beroša da u nacrtu prijedloga novog nacrta o zdravstvu planira spajanje svih hitnih županijskih službi u jednu nacionalnu. To je kao u nogometnoj momčadi – trener ne mijenja momčad koja dobro igra i pojeđuje. Mi imamo momčad koja je sjajna, koja pobjeđuje i sad bi je trebalo mijenjati. Zašto? – pita se Kolar.

Dodao je da čitavo vrijeme ministar nije dao niti jedno suvislo objašnjenje zbog čega bi se sustav mijenjao. - Već sam javno rekao da se nadam da je pogriješio, da mu je nešto pobjeglo, kada je rekao da su granice županija smetnja hitnoj u obavljanju poslova. Ne moram podjećati da je naša Hitna za nešto više od sat vremna bila u Petrinji nakon potresa – rekao je župan. Podsjetio je i da je zdravtsvo prema Ustavu u nadležnosti županija.

- Mi se ponašamo kao da će prevladati zdrav razum i da do tog spajanja odnosno ukidanja županijskih zavoda za hitnu medicinu nkada neće doći, tako da momentalno pripremamo naš Zavod za hitnu medicinu u Krapini za prijavu za natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova za izradu projektno – tehničke dokumentacije za izgradnju novog Zavoda Krapinsko – zagorskoj županiji. Projektna dokumentacija je procijenjene vrijednosti oko 1,4 milijuna kuna, prema uvjetima natječaja, 90 posto je bespovratnih EU sredstava, a 10 posto su sredstva KZŽ. Predviđamo oko 2000 kvadrata korisnog prostora, što želimo pripremiti u idućih godinu i pol dana i zatim realizirati. Zavod će izaći iz prostora Doma zdravlja i njima ćemo omogućiti da se prošire i da uvedemo i neke nove ambulante koje sada u ambulanti u Domu zdravlja u Krapini nemamo, a mislimo da bi ih u budućnosti trebali imati, u maniri dobrog gospodara – istaknuo je župan.

Podsjetio je i na zakon koji je donesen prije 3 godine, a koji nalaže ministru zdravstva da napravi novu mrežu hitne u roku od 6 mjeseci. – Prošle su 3 godine, a ministar to nije napravio, a na moj zadnji upit je rekao da se to sad ne isplati raditi jer će sada raditi novi zakon pa će onda u njemu raditi novu mrežu hitne. Ili neće. Očigledno da za njega vrijede neka druga pravila. A mi na godišnjoj razini izdvajamo od 2,5 milijuna od 2017. pa do 2,8 milijuna kuna ove godine da bi imali punktove T1 u Klanjcu i Konjščini, ali za Kumrovec, Zagorska Sela, Tuhelj, Kraljevec na Sutli, Hrašćinu i Budinščinu, ne samo za Konjščinu i Klanjec. U novom prijedlogu mreže koja je napravljena u ministarstvu, ali još nije donešena, je predviđeno da ova dva punkta postanu timovi T1. Da je to na vrijeme napravljeno, nama bi u proračunu ostalo skoro 6 milijuna kuna i njih bi uložili u primarnu zdravstvenu zaštitu, u kupovinu novih medicinskih aparata ili uređenje naših zdravstvenih ustanova – naglasio je Kolar. Zapitao se i zašto ministar Beroš izbjegava sastanak sa županima. - Ministre, zašto bježite od razgovora sa županima koji upravljaju sa Zavodima za hitnu medicinu? I zašto ne dajete odgovor zbog čega ste krenuli u ovu avanturu? Pozivam ministra da se javno izjasni zbog čega ne želi sjesti sa županima i obrazložiti svoj nacrt prijeloga zakona o zdravstvu – pozvao je župan Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook