Prethodni članak
Sljedeći članak

Kolar: 'Konobari i kuhari imaju osigurano dobro plaćeno radno mjesto u Zagorju'

Nakon dvije pandemijske godine, Mali gastro se vratio na zabočke ulice


Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar danas je na Zivtovom trgu u Zaboku svečano otvorio 18. po redu Mali gastro. Riječ je o tradicionalnom susretu učenika ugostiteljsko-turističkih škola sjeverozapodne Hrvatske, koji se od ove godine održava pod okriljem projekta ReCeZa – Regionalnog centra Zabok.

Kako je istaknuo župan Kolar, osobno ga najviše veseli činjenica da se na ovoj manifestaciji okupio niz strukovnih srednjih škola s područja sjeverozapadne Hrvatske, za koje će Zabok biti regionalni centar. – Drago mi je da će učenici ovdje pokazati svoja znanja, da će se međusobno družiti i izmijeniti svoja iskustva, a bit će i veselo. Posebno će biti atraktivna utrka konobara. Ono što je još bitnije jest da osnovnoškolcima pokažemo koliko su vrijedna, cijenjena i interesantna ova zanimanja, pogotovo u slučaju kuhara i konobara. Da im pokažemo kolika je za njima potreba na tržištu, koliko su rasle plaće i koliko je danas primamljivo u tom zvanju. Stoga i na ovaj način pozivamo djecu da se upišu u te škole. Imaju na raspolaganju i stipendiju Krapinsko – zagorske županije koja ih prati tijekom čitavog školovanja, a školovat će se u najboljim mogućim uvjetima. Na koncu, osigurano im je dobro plaćeno radno mjesto na području Krapinsko – zagorske županije – naglasio je župan Kolar.

Inače, na ovogodišnjoj manifestaciji, uz Srednju školu Zabok, sudjeluju i ugostiteljske te turističke škole koje djeluju na području Zagrebačke, Karlovačke, Međimurske, Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske županije, kao i predstavnici visokih škola i fakulteta: Biotehniškog izobraževalnog centra Ljubljana, Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija. Njih sve, kao i ostale goste, pozdravio je i domaćin, zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek, koji je uoči samog otvorenja današnje manifestacije naglasio kako je Grad Zbok grad mladih, te da upravo za mlade Grad osigurava brojne sadržaje putem projekata financiranih iz fondova Europske unije.

Ravnateljica Srednje škole Zabok, Draženka Jurec, istaknula je zadovoljstvo što se nakon dvije pandemijske godine Mali gastro ponovno vratio na zabočke i zagorske ulice. – Ovo je 18. Mali gastro, a trebao je biti 20., no u svakom zlu ima i neko dobro. Tako će 20. Mali gastro biti one godine kad ćemo se preseliti u novu školu i novi Regionalni centar kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu, tako da će to biti lijepa proslava obljetnice. Ova manifestacija nam znači puno jer možemo učenicima osnovnih škola, građanima Grada Zaboka, roditeljima i svim gostima pokazati što znaju naši učenici ugostiteljskih škola. Ovaj je Mali gastro prerastao iz zagorskog, ne samo u regionalni, već i u međunarodni, jer su nam stigli i gosti iz najboljeg europskog centra izvrsnosti, onog iz Ljubljane. Za učenike srednjih škola također se ovdje predstavljaju i dva fakulteta koja naši učenici najviše upisuju, zagrebački Ekonomski fakultet i opatijski Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu – rekla je ravnteljica Jurec.

Inače, nakon otvorenja uslijedio je nastup djece iz zabočkog Dječjeg vrtića Zipkica, a tijekom dana slijede još brojne zanimljive aktivnosti, kojih službeni raspored prenosimo s najavljenom satnicom:

12.00 – 13.30  Degustacijske i sommelijerske radionice

13.00 – 13.30  Zabavna animacija za publiku

13.30              Utrka konobara

10.00 – 16.30  Programi partnerskih škola, Prezentacija visokih škola i fakulteta, Prezentacija tradicionalnih jela

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook