Prethodni članak
Sljedeći članak

Kolar: ''Idemo pola braniti raketama, pola ne, pa da vidimo razliku u nastaloj šteti''

Proglašene prirodna nepogoda – tuča za gradove Klanjec i Oroslavje, te općine Zagorska Sela, Kumrovec i Veliko Trgovišće


Danas je u Oroslavju održana konferencija za medije na temu proglašenja prirodne nepogode za područja pogođena jakim nevremenom, koje je zahvatilo Krapinsko – zagorsku županiju proteklog tjedna (02. lipnja). Konferencija je održana na poljoprivrednoj parceli OPG-a Cesarec, na području grada Oroslavja.

Za gradove Klanjec i Oroslavje te općine Kumrovec, Zagorska Sela i Veliko Trgovišće koje je u četvrtak poharalo nevrijeme s tučom krapinsko-zagorski župan Željko Kolar proglasio je elementarnu nepogodu.

''Nakon kataklizme i nezapamćene tuče i nevremena koje je zahvatilo područje KZŽ, gradove Klanjec i Oroslavje, te općine Zagorska Sela, Kumrovec i Veliko Trgovišće, danas sam dobio zahtjeve da u ovim mjestima proglasim elementarnu nepogodu'' – rekao je župan u uvodu i objavio kako je za spomenuta mjesta, prema svojim ovlastima proglasio prirodnu nepogodu – tuču.  

Do sada utvrđena šteta iznosi oko 29,32 milijuna kuna, a zajedno sa štetama u Humu na Sutli, gdje je nevrijeme bilo prije ovoga šteta je procijenjena na 31,82 milijuna kuna. Najviše je štete za sada u Kumrovcu 11.450.000,00 kuna, slijede Zagorska Sela sa 6.870.000,00 kuna, Klanjec sa 5.100.000,00, Oroslavje sa 3.100.000,00 i Veliko Trgovišće sa 2.700.000,00 kuna.

To su prve procjene štete, a nakon proglašenja teče rok od 15-tak dana u kojem će Povjerenstva JLS proći sve prijave, dostaviti u KZŽ, gdje će biti objedinjeno i poslano u Nacionalno povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

Župan Kolar je rekao kako očekuje, nakon razgovora sa premijerom Plenkovićem i ministricom Vučković, da Vlada RH donese odluku o pomoći za stradala područja.  

''Ono što je potencijalni problem, a to je šteta nastala na pojedinim kulturama, kao što je ovdje na posjedu gospodina Cesarca, gdje su u pitanju buće, i gdje je na 4 hektara u komadu 100-postotna šteta''. – rekao je Kolar i dodao kako bi se moglo ovaj tjedan ponovno posijati, no naravno da za to ljudi nemaju sredstva. ''Pokušavamo pronaći rješenje kako da tim ljudima odmah financijski pomognemo, kako bi krenuli u novu sjetvu i kako bi imali i u drugom pokušaju berbu'' – dodao je Kolar.  To naravno nije moguće za trajne nasade, vinograde i voćnjake. Ove godine je šteta 100 posto, slijedeće godine se može očekivati urod 30 do 40 % maksimuma, pa godinu iza toga 60 do 70 % i tek u četvrtoj godini 100 %. ''Jedan dio vinogradara će se odlučiti da kompletan nasad baci van, javi se ne mjeru 5 i krene sa novim nasadom, s kojim bi četvrtu godinu imao puni urod.'' – rekao je župan i zaključio kako je prisutno nekoliko problema, ali je ključno da se nađe rješenje da svi oni koji mogu još uvijek krenuti u novu sjetvu da to i naprave. ''Uvjeren sam da ćemo naći načina kako osigurati tim ljudima sredstva da krenu odmah u realizaciju nove sjetve. '' – rekao je župan Kolar.

Kao jedno od rješenja župan je najavio da će sutra pozvati sve tvrtke na području KZŽ koje imaju sadnice i repromaterijal ''da ga daju poljoprivrednicima pogođenima elementarnom nepogodom na poček od 60 dana, a mi ćemo garantirati tu isplatu. '' – rekao je Kolar i najavio određene dogovore i sporazume u vrlo kratkom roku.

Župan je na pitanje novinara komentirao i u zadnje vrijeme često pitanje o djelotvornosti protugradne obrane. Upitao je ako već nemamo znanstvene dokaze da takva obrana djeluje, imamo li iste takve dokaze da ne djeluje. ''DHMZ smatra da obrana sa raketama ne pridonosi zaštiti poljoprivrednih nasada, poljoprivrednici kažu da pridonosi i da se vidi razlika od 2019. godine, do kada smo imali zaštitu sa raketama. '' Kolar je predložio da se u suradnji sa strukom odredi, pa kada su nevremena da se pola područja brani sa raketama godinu dana ili dvije, a pola ne, pa da se onda vidi dal' će biti kakva razlika oko nastale štete. ''Ako se nakon toga utvrdi da nema svrhe branjenje sa raketama, a argument je da ni jedna zemlja u EU nema takvu obranu, ali koliki postotak poljoprivrednika ima zaštitne mreže i ostala zaštitna pomagala, koliki postotak OPG ima osigurane svije nasada? Ako je to tako idemo napraviti nacionalnu kampanju, reći koliko smo novaca do sada ulagali u obranu od tuče, pa to puta dva uložiti u program, raditi nacionalnu kampanju i taj novac ubrizgati u zaštitna pomagala i u subvencioniranje osiguranja ljudi. Mislim da bi to bilo vrlo korektno'' – zaključio je župan.

Gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić je izrazio žaljenje što mora poželjeti dobrodošlicu u ovakvom povodu, a dodao je kako je bilo i malo sreće jer nije pogođen cijeli grad. Potvrdio je da je procjena štete zasada 3,1 milijun kuna, no i dalje se javljaju mnogi, pa i auto kuće, kojima su oštećeni automobili. ''Nadam se da bude država pomogla, da se budu našla sredstva i da se bude namirila šteta'' – zaključio je Šimunić

Vlasnik OPG Cesarec Mladen Cesarec, nedavni šampion izložbe bućinog ulja u Varaždinu rekao je kako obrađuju preko 50 hektara površine, a stradala su 4 hektara. ''Sada je ispalo dobro da imamo rascjepkane parcele, a ova 4 hektara morat ćemo ponovno sijati. '' rekao je Cesarec, istaknuo da je ovaj tjedan zadnji rok za sjetvu i izrazio nadu da će stići pomoć od županije ili države.

O rokovima je govorila v.d. pročelnice županijskog upravnog odjela za opće i zajedničke poslove Marija Bedeniković. ''Od proglašenja prirodne nepogode drugi dan počinju teći rokovi. Osam dana imaju građani da prijave svom općinskom ili gradskom povjerenstvu nastalu štetu, a 15 dana je rok u kojem se mora objaviti prva procjena štete, tj. mora se pustiti kroz sustav. Prijavljuju se štete bilo gdje su nastale, a onda ih sustav razvrstava kroz sustav''. zaključila je Bedeniković.  

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook