Prethodni članak
Sljedeći članak

Kolar dodijelio ugovore poljoprivrednicima: 'Imamo kontinuitet postojećih OPG – ova, ali i mnoga nova, mlada lica, bez kojih nema iskoraka ni u jednom sektoru'


U Krapini su danas dodijeljeni ugovori dobitnicima županijskih potpora natječaja za povećanje poljoprivredne proizvodnje za 2022. godinu.

Dodijeljeno je ukupno 347.726,58 kuna za 15 korisnika koji su ostvarili potporu. Najviše, 50 tisuća kuna, dobili su OPG Kasteljan te Poljoprivredna zadruga Krapina, a potom OPG Varjačić Zvonimir, Samoopskrbno obiteljsko gospodarstvo Željko Vuzem, OPG Sunčica, Samoopskrbno obiteljsko gospodarstvo Anica Herceg, OPG Forjan, OPG Tomurad, SOPG Ines Pelin te još nekoliko OPG – ova koji su ostvarili iznose manje od 10 tisuća kuna.

U ime dobitnika sredstava Krapinsko – zagorskoj županiji zahvalio je vlasnik OPG – a Kasteljan iz Kraljevca na Sutli, koji se bavi tovom junadi. – Sredstva ćemo iskoristiti zakupovinu poljoprivrednih zemljišta. Naime, obizorm da se bavimo tovom junadi, potrebna nam je što veća količina hrane koju možemo sami proizvesti na našem gospodarstvu. Uzimamo u zakup poljoprivredne površine, zagnojimo ih, privedemo kulturi i postignemo plodnost i onda ju vlasnici žele natrag. Tako da nam puno malih parcela, udaljenih od našeg gospodarstva, nisu rješenje pa smo se odlučili na kupovinu zemljišta, što bliže gospodarstvu – rekao je vlasnik OPG – a Dragutin Kasteljan.

Ugovore je poljoprivrednicima dodijelio župan Željko Kolar, koji je rekao da je Županija u posljednjih pet godina kroz ovakav natječaj dodijelila preko 3 milijuna kuna za 111 korisnika. – Neki su se kroz godine više puta javljali na mjere, što me veseli, jer to znači da postoji kontinuitet poljoprivredne proizvodnje. No, vidim i nema nova mlada lica. Bez mladih ljudi ni u jednom sektoru ne možete očekivati značajan iskorak, a pogotovo ne u poljoprivredi – rekao je župan.

Naglasio je kako je Krapinsko – zagorska županija mjere ruralnog razvoja pripremila i unaprijed najavila za četiri godine, kako bi i poljoprivrednici unaprijed mogli planirati svoje aktivnosti, rast i ulaganja te prijave na natječaje. Istaknuo je i kako će Županija svake godine za 10 posto povećavati ta sredstva.

Rekao je i kako vjeruje da će i kroz mjere ruralnog razvoja iz državnog proračuna, ali i Europske unije biti prostora za poljoprivrednike da povuku bespovratna sredstva  te ojačaju i šire svoje OPG – ove.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook