Prethodni članak
Sljedeći članak

Kod crkve sv. Jakova u Radoboju održana 'Noć noćnih leptira'

U Zagorju ima više od 1000 različitih vrsta noćnih leptira


 U Radoboju, kod crkve sv. Jakova, održana je još jedna manifestacija 'Noć noćnih leptira', u organizaciji Javne ustanove Zagorje zeleno i Općine Radoboj.

- Noćni leptiri izuzetno su raznolika i mnogobrojna skupina, samo u Krapinsko-zagorskoj županiji smo ih determinirali preko 1000 različitih vrsta. Velik broj vrsta odlikuje se žarkim i zanimljivim bojama, različitim oblicima tijela i krila, kao i samom veličinom. U noćne leptire spadaju najmanji i najveći leptiri na području Europe. Hrane se cvjetnim nektarom i imaju nezamjenjivu ulogu u oprašivanju biljaka te služe kao izvor hrane za mnoge skupine životinja. Zbog svoje specifične biologije, vrlo brzo reagiraju na promjene u staništu i izvrsni su pokazatelji stupnja očuvanosti nekog područja – kažu u Javnoj ustanovi Zagorje zeleno.

O svemu tome i još mnoge druge zanimljivosti vezane za noćne leptire, sudionici manifestacije su mogli saznati od karizmatičnih stručnjaka Stanislava Gomboca i Mladena Zadravca. Svi su sudionici vrlo aktivno s velikim zanimanjem i oduševljenjem te brojnim pitanjima i komentarima sudjelovali u manifestaciji. Pravilno odgovorivši na pitanja voditelja, sudionici su imali prilike osvojiti knjige Noćni leptiri Krapinsko-zagorske županije te majice crna medonjica.

Kao rezultat višegodišnjeg istraživanja Noćnih leptira, JU Zagorje zeleno tiskala je knjigu Noćni leptiri Krapinsko-zagorske županije u kojoj je opisano 100 različitih vrsta noćnih leptira. Knjiga predstavlja i opisuje oko 10 % faune noćnih leptira Hrvatskoga zagorja, korisne i štetne vrste oko naših domova i vrtova te neke zanimljive i rijetke vrste bitne za istraživano područje. Budući da je ovo prva pregledna knjiga o noćnim leptirima na hrvatskome jeziku, s pregrštom informacija i zanimljivosti, preporučujemo ju čitateljima svih generacija. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook