Prethodni članak
Sljedeći članak

Kockavici u Zagorju prijeti izumiranje! Vlasnici livada i pašnjaka, obavljajte redovitu košnju!

Već 16. godinu za redom Ustanova tijekom ožujka provodi aktivnost prebrojavanja kockavice, ugrožene i strogo zaštićene vrste koja raste u Krapinsko-zagorskoj županiji. Kockavica je rasprostranjena na području srednje, sjeverne i istočne Hrvatske, na vlažnim livadama, u riječnim dolinama te svijetlim, otvorenim i vlažnim šikarama i šumama. Najveća koncentracija nalazišta je uz rijeku Krapinu (vlažne livade na potezu od Zaboka do Konjščine) zatim uz Krapinicu (Zabok - Začretje) te Horvatsku i Kosteljinu (prema Krapinskim toplicama).

Ove su godine u akciji sudjelovali učenici iz Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog iz Zaboka, kojima je prezentirana metodologija prebrojavanja kockavice na terenu. Na taj način učenici su odredili veličinu njenih populacija prebrojavanjem jedinki na plohama određenih površina i upisali podatke u formular za procjenu stanja populacije kockavice.

Kockavice su prebrojane na tri plohe veličine 25 m2 na vlažnim livadama na lokaciji Kaštel u Zaboku. Sveukupno je prebrojano 221 jedinki kockavice te su utvrđene glavne prijetnje njihovom staništu. Brojnost kockavice na lokaciji približno je jednaka kao prošle godine kada je bila dobra godina za kockavicu.

Kockavica je ugrožena vrsta kojoj prijeti izumiranje zbog gubitka njenih prirodnih staništa – vlažnih livada. Ova staništa nestaju zbog negativnih čovjekovih djelovanja koja uključuju melioraciju i urbanizaciju te pretvaranje zemljišta u oranice, zaraštanje drvenastom vegetacijom do kojih dolazi uslijed prestanka košnje i ispaše, kanaliziranje vodotoka, izgradnja cesta i dr.

- Apeliramo na vlasnike livada i pašnjaka na kojima raste kockavica da obavljaju redovitu košnju kako ne bi došlo do zaraštanja istih s ciljem očuvanja kockavice, ugrožene vrste koja je pred izumiranjem - poručuju iz Ustanove.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook