Prethodni članak
Sljedeći članak

Klanjcu 17 milijuna kuna za obnovu Brozove zgrade

Zgrada je bila oštećena u potresu...


Iz Klanjca nam ovih dana stižu lijepe vijesti, naime Grad Klanjec je dobio 17 milijuna kuna za obnovu Brozove zgrade iz Fonda solidarnosti Europske unije. O novoj kapitalnoj investiciji u koju Grad uskoro kreće zahvaljujući dobivenim sredstvima za obnovu zaštićene kulturne baštinegovori gradonačelnik Zlatko Brlek:

„Do svibnja 2023. Brozova zgrada zasjat će u punom sjaju“

U petrinjskom potresu krajem 2020. godine i Grad Klanjec pretrpio je velika oštećenja, kako na župnoj crkvi, tako i na zgradama, naročito u starom dijelu Klanjca:

– Kad je Vlada Republike Hrvatske raspisala natječaj, 15. veljače ove godine, Grad Klanjec je podnio prijavu na Poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava, za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa s epicentrom potresa na području Sisačko-moslavačke županije, a za područje Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i ostalih županija koje su bile oštećene u tim potresima. Podnijeli smo zahtjev za Brozovu zgraduu kojoj je smještena naša Gradska knjižnica, čiji je dječji odjel najviše stradao – izvijestio nas je gradonačelnik Brlek.

Budući da zgrada nije vlasništvo isključivo Grada Klanjca, već je suvlasnik i Porezna uprava Republike Hrvatske, Grad Klanjec je kao prijavitelj dobio suglasnost i Porezne uprave te se krenulo s prijavom projekta:

– Povjerenstvo za odabir projekata Ministarstva kulture i medija na svojoj četvrtoj sjednici održanoj 26. svibnja 2022. godine prihvatilo je projektni prijedlog, temeljem čega je Ministarstvo kulture i medija donijelo odluku o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava Gradu Klanjcu u visini 16.831.250,00 kuna uključivo PDV. To su ukupna sredstva koja se mogu utrošiti na izradu projektne dokumentacije i provedu mjera konstrukcijske obnove Brozove zgrade na trgu Antuna Mihanovića – zadovoljan je dobivenim sredstvima klanječki gradonačelnik.

„Vlastitim sredstvima u suradnji s Croatia osiguranjem krenuli smo s najnužnijim sanacijskim radovima“

Budući da je zgrada bila oštećena i da su vremenske neprilike svakim danom sve jače i jače izražene, a pogotovo na području Krapinsko-zagorske županije uz Sutlu, Grad Klanjec je i sam krenuo u radove hitne sanacije Gradske knjižnice:

– Te radove izvodimo kako ne bi došlo do daljeg oštećenja zgrade uslijed vremenskih neprilika. Ti radovi vrijedni su nešto više od 100.000,00 kuna i financiramo ih vlastitim sredstvima Grada Klanjca, a u suradnji s Croatia osiguranjem krenuli smo i u zaštitu dvorišnih zabatnih zidova zajedničke zgrade koji su prijetili urušavanjem uslijed oštećenja nastalih kao posljedica potresa. Vrijednost tih radova je preko 130.000,00 kuna uključivo PDV i zajednički ih financiraju Grad Klanjec i Croatia osiguranje – rekao je o trenutno poduzetim hitnim građevinskim radovima Brlek.

Za početak radova u okviru projekta obnove teškog gotovo 17 milijuna kuna, čeka se još samo potpis ministrice:

– Čim dobijemo potpisani ugovor, krećemo s javnom nabavom za izradu projektne dokumentacije te potom i javnom nabavom za izvođenje radova. Radove bismo trebali završiti s 15. svibnjem 2023. godine. Rokovi su vrlo, vrlo kratki i nadam se da ćemo to do tog roka uspjeti napraviti – zaključuje Brlek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program