Prethodni članak
Sljedeći članak

Klanjcu 17 milijuna kuna za obnovu Brozove zgrade

Zgrada je bila oštećena u potresu...


Iz Klanjca nam ovih dana stižu lijepe vijesti, naime Grad Klanjec je dobio 17 milijuna kuna za obnovu Brozove zgrade iz Fonda solidarnosti Europske unije. O novoj kapitalnoj investiciji u koju Grad uskoro kreće zahvaljujući dobivenim sredstvima za obnovu zaštićene kulturne baštinegovori gradonačelnik Zlatko Brlek:

„Do svibnja 2023. Brozova zgrada zasjat će u punom sjaju“

U petrinjskom potresu krajem 2020. godine i Grad Klanjec pretrpio je velika oštećenja, kako na župnoj crkvi, tako i na zgradama, naročito u starom dijelu Klanjca:

– Kad je Vlada Republike Hrvatske raspisala natječaj, 15. veljače ove godine, Grad Klanjec je podnio prijavu na Poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava, za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa s epicentrom potresa na području Sisačko-moslavačke županije, a za područje Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i ostalih županija koje su bile oštećene u tim potresima. Podnijeli smo zahtjev za Brozovu zgraduu kojoj je smještena naša Gradska knjižnica, čiji je dječji odjel najviše stradao – izvijestio nas je gradonačelnik Brlek.

Budući da zgrada nije vlasništvo isključivo Grada Klanjca, već je suvlasnik i Porezna uprava Republike Hrvatske, Grad Klanjec je kao prijavitelj dobio suglasnost i Porezne uprave te se krenulo s prijavom projekta:

– Povjerenstvo za odabir projekata Ministarstva kulture i medija na svojoj četvrtoj sjednici održanoj 26. svibnja 2022. godine prihvatilo je projektni prijedlog, temeljem čega je Ministarstvo kulture i medija donijelo odluku o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava Gradu Klanjcu u visini 16.831.250,00 kuna uključivo PDV. To su ukupna sredstva koja se mogu utrošiti na izradu projektne dokumentacije i provedu mjera konstrukcijske obnove Brozove zgrade na trgu Antuna Mihanovića – zadovoljan je dobivenim sredstvima klanječki gradonačelnik.

„Vlastitim sredstvima u suradnji s Croatia osiguranjem krenuli smo s najnužnijim sanacijskim radovima“

Budući da je zgrada bila oštećena i da su vremenske neprilike svakim danom sve jače i jače izražene, a pogotovo na području Krapinsko-zagorske županije uz Sutlu, Grad Klanjec je i sam krenuo u radove hitne sanacije Gradske knjižnice:

– Te radove izvodimo kako ne bi došlo do daljeg oštećenja zgrade uslijed vremenskih neprilika. Ti radovi vrijedni su nešto više od 100.000,00 kuna i financiramo ih vlastitim sredstvima Grada Klanjca, a u suradnji s Croatia osiguranjem krenuli smo i u zaštitu dvorišnih zabatnih zidova zajedničke zgrade koji su prijetili urušavanjem uslijed oštećenja nastalih kao posljedica potresa. Vrijednost tih radova je preko 130.000,00 kuna uključivo PDV i zajednički ih financiraju Grad Klanjec i Croatia osiguranje – rekao je o trenutno poduzetim hitnim građevinskim radovima Brlek.

Za početak radova u okviru projekta obnove teškog gotovo 17 milijuna kuna, čeka se još samo potpis ministrice:

– Čim dobijemo potpisani ugovor, krećemo s javnom nabavom za izradu projektne dokumentacije te potom i javnom nabavom za izvođenje radova. Radove bismo trebali završiti s 15. svibnjem 2023. godine. Rokovi su vrlo, vrlo kratki i nadam se da ćemo to do tog roka uspjeti napraviti – zaključuje Brlek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook