Prethodni članak
Sljedeći članak

Kiselo povrće, ajvar i ukusne džemove Davorka priprema po staroj domaćoj recepturi baka

OPG Žabec iz Gusakovca već više od deset godina bavi se proizvodnjom zimnice


Rijetko koja domaćica u Zagorju ne priprema svoju zimnicu. Dok se mnoge odvažuju na neke moderne, većina se drži provjerenih starinskih recepata svojih baka. Kakva god bila, zimnica je dio svake smočnice, pa makar ju i ne pripremili sami, nego kupili negdje od domaćih proizvođača. Jedan od njih je i Obiteljsko – poljoprivredno gospodarstvo Žabec iz Gusakovca u Gornjoj Stubici, koje vodi Davorka Žabec.

'Sve kaj zraste u vrtu'

OPG je to koji djeluje već više od deset godina, a u svojoj ponudi imaju ekološku zimnicu. Cikla, ajvar, ukiseljeni krastavci, paprika, feferoni, zelene rajčice, lučice i mahune, ali i nakiseljene i sušene gljive te grah s povrćem dio su raznolike ponude, kao i nekoliko vrsti džemova koje Davorka priprema od šljiva, jabuka, krušaka, breskvi, smokvi, dunja, kupine, jagode, trešnje, višnje, ribiza i aronije. – Imamo posađene velike trnace voća, no prošla godina nije bila tako rodna kao inače, jedino je kupina bilo, sve je drugo podbacilo – kaže Davorka, koja sve priprema po starim i domaćim recepturama svojih baka. Na bogatom se stolu, koji je prezentiran u Lojzekovoj hiži, seoskom gospodarstvu u vlasništvu njenoga brata gdje i ona radi, nađe svega pomalo, pa šarenim bojama i oku ugodnim staklenkama sa zimnicom posjetitelji ne mogu odoljeti. – Imamo uvijek svega pomalo, spremam ono kaj od proljeća do jeseni izraste na vrtu. Dosta toga prodamo, ali i podijelimo našim gostima – rekla je Davorka.

Pohvala trudu

Iako kaže kako se zapravo sve manje stigne time baviti, i dalje vrlo rado svo slobodno vrijeme uloži u pravljenje zimnice. Posao, kaže, ni nije toliko problem, jer šteta je da domaći proizvodi propadnu, a uspjeh zimnice garantiraju smjernice kojih se sjeća od svoje bake. Problem su, napominje, nameti, odnosno porezi koje bi trebala plaćati. – Puno se oko toga treba angažirati. Dok je po ljeti puno ljudi bilo na moru i uživalo, ja sam pri šparetu na plus 45 pekla pekmez. I još mi na to hoćeju porez zeti! Još bi trebala platiti za to kaj se mučim – ispričala nam je Davorka i kaže kako zapravo još uvijek nije sigurna kakve poreze je, a kakve nije dužna plaćati. Naime, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo može prodavati svoje vlastite proizvode, međutim to ne uključuje preradu. – Savjetodavna služba tvrdi jedno, poljoprivredna inspektorica drugo, a na poreznoj su mi izračunali da ukoliko bi me to kačilo, trebala bi godišnje platiti držati 20 tisuća kuna poreza! Onda je bolje doma sedeti i niš ne delati, jer po ovome, to mi se uopće ne bi isplatilo, a pošto dosta proizvoda i poklonimo, još bi bila u minusu – kaže Davorka. Ipak, kaže, najveća pohvala njenom trudu i radu, kao i kvaliteti njenih proizvoda, su gosti koji dolaze kako bi ponovo kupili neku od njenih šarenih i ukusnih staklenki zimnice, koje mirisom i okusom podsjećaju na neka davna vremena.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook