Prethodni članak
Sljedeći članak

Kina šalje letjelicu na Mjesec po kamenje

Kina u utorak planira lansirati bespilotnu letjelicu na Mjesec, koja bi otamo trebala donijeti uzorke kamenja, piše BBC

  • foto: iheartintelligence.com

    foto: iheartintelligence.com


Kina u utorak planira lansirati bespilotnu letjelicu na Mjesec, koja bi otamo trebala donijeti uzorke kamenja, piše BBC. Bit će to prvi pokušaj da se neka nacija dokopa materijala za Zemljinog prirodnog  satelita nakon 44 godine. Posljednju takvu misiju, pod nazivom Luna 24, ostvarili su Rusi, koji uz Ameriaknce zasad jedinini imaju uzorke s Mjeseca.

Sonda Change's 5, nazvana po drevnoj kineskoj božici Mjeseca, nastojat će prikupiti materijal koji bi znanstvenicima trebao pomoći saznati više o porijeklu i formiranju Mjeseca.

Kineska sonda nastojat će prikupiti 2 kilograma kamenja s neistraženog dijela Zemljina satelita, poznatog pod nazivom "Ocean oluja" ( Oceanus Procellarum).

Misija  Changes's 5 mogla bi dati odgovore koliko je Mjesec dugo bio vulkanski aktivan u svojoj unutrašnjosti i kada se raspršilo njegovo magnetsko polje, ključno za zaštitu bilo kojeg oblika života od sunčevog zračenja.

Kina je svoje prvo slijetanje na Mjesec ostvarila 2013. godine, a 2019. je sonda Change's 4 sletjela na "tamnu" stranu Mjeseca.

Kinezi do 2030. namjeravaju "osvojiti" Mars i donijeti uzorke s Crvenog planeta.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook