Prethodni članak
Sljedeći članak

KATASTROFA: Proizvedemo samo 40 posto potrebnih količina mlijeka! Najgori u EU


Nastavljen je pad proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj, otkrivaju novi podaci Ministarstva poljoprivrede.

Prema tim podacima, u siječnju ove godine isporučena količina kravljeg mlijeka iznosila je 31,9 milijuna kilograma, što je manje za 5,4 posto u istom mjesecu lani.

Ukupna otkupljena količina kravljeg mlijeka prošle godine iznosila je 377 milijuna kilograma, što je sedam posto manje u odnosu na otkupljene količine u 2022. godini, kažu u Ministarstvu. To je najveći međugodišnji pad u novijoj povijesti.

Usporedbe radi, u proteklih desetak godina međugodišnji pad isporuke mlijeka kretao se od -0,3 posto do -5,6 posto tijekom 2021. godine. Hrvatska je po proizvodnji mlijeka uvjerljivo najgora u EU: proizvodi tek 44 posto godišnjih potreba, otkrivaju podaci Eurostata za 2022. godinu, piše Danica.

Kako je lanjski pad domaće proizvodnje iznosio čak 7 posto, moguće je da je samodostatnost Hrvatske u mlijeku ovog trena samo 40-ak posto! To znači da najmanje 60 posto godišnjih količina moramo uvoziti.

Ukupan uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u prosincu lani iznosio je 311.000 tona, što je oko 1 posto više nego u prosincu predlani, navodi se u periodičnoj analizi Ministarstva poljoprivrede.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook