Prethodni članak
Sljedeći članak

Kamo za Dan žena? Ovo su naši prijedlozi!


Bliži se 8. ožujak, Međunarodni dan žena. Dan je to kada se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola, ali i njihova nježnost, jedinstvenost i snaga.

Vratit ćemo vas u davnu 1857. g. kada su zaposlenice u industriji odjeće i tekstila na 8. ožujka protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Protesti na 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. 

U današnje vrijeme na Dan žena u znak pažnje svojim partnericama, prijateljicama, majkama,  bakama tradicionalno darujemo neku sitnicu kako bi ih obradovali i podsjetili na njihovu vrijednost. Nepisano je pravilo da se na Dan žena, ženama poklanja cvijeće, i iako se nekada poklanjao crveni karanfil, danas su vodeće i najtraženije upravo - ruže. Bilo to cvijeće, nakit ili neka druga gesta, zasigurno će to ženi izmamiti osmijeh na lice. Popularno je i provesti taj dan u lijepom ambijentu uz glazbu i čašu nekog ukusnog pića i nazdraviti u čast snage i ljepote žena.

Donosimo vam Prilog Dan žena prepun ideja kamo i kako provest taj poseban dan jer zapamtite sretna žena je najljepša žena!

Poseban meni u tri slijeda uz glazbu uživo pripremili su u Hotelu Zagi, a ponudu možete pogledati ovdje:

www.zagi.hr

https://www.facebook.com/hotelzagi

https://www.instagram.com/hotel_zagi?igsh=MXJxODdqaDc2dnJ1Mw%3D%3D&utm_source=qr

Posebnu ponudu pripremili su i u Restoranu Zaboky.

Za dame, Hotel Kaj pripremio je posebnu ponudu. Sve o proslavi Dana Žena u Hotelu Kaj možete pronaći ovdje:

Živa glazba, dobra zabava i odličan meni čeka vas i u Restoranu Stara škola. Pripremili su za vas posebnu ponudu povodom Dana žena. Počastite sebe ili iznenadite posebnu ženu u svom životu i zajedno uživajte u atmosferi restorana Stara škola. Očekuje vas i živa glazba i zato je zabava zagarantirana! A sve to 8. ožujka 2024. od 18h.

Poseban meni po cijeni od 28 eura uključuje:

Bistra goveđa juha/juha od buče

Puretina u kukuruzu, ječmena kaša s povrćem i bučinim uljem

Svinjski medaljoni od lungića omotani špekom, ploške krumpira i kroketi od raznih tvrdih sireva

Salata

Štrudla od jabuke sa umakom od vanilije

Rezervacija putem FB Stara Škola, mailom na info@stara-škola.hr ili na 049/228-091, Mirkovec 16, Sveti Križ Začretje

Proslaviti Dan žena vesele se i u Lojzekovoj hiži, a ovo je ponuda koju su pripremili:

Kako najljepše iskazati ljubav voljenim ženama, nego cvijećem. Zato je tu ponuda Cvjećarne Fiola:

Želite li se pak za Dan žena izvesti na neko zanimljivo događanje, Gradska knjižnica u Oroslavju pripremila je nešto posebno:

Povodom Dana žena Pučko učilište dr. Jurja Žerjavića Zlatar organizira ženski stand up show (za žene i muškarce) u Gradskoj knjižnici Zlatar, 5. ožujka u 19 sati. Nastupit će Marina Orsag, Miranda Lončar i Jelena Mandarić. Ulaz je slobodan, ali rezervirajte svoje mjesto u Knjižnici ili na broj 049/466-845.

Povodom ovogodišnjega Dana žena u subotu, 9. ožujka, u zlatarskoj Galeriji izvorne umjetnosti bit će otvorena izložba „Žene umjetnice“. Otvorenje je u 19 sati. Svoje likovne radove izložit će deset autorica, rođenjem ili djelovanjem vezane uz podneblje Krapinsko-zagorske županije. Uglavnom riječ je o učiteljicama likovne kulture „koje su svojim stvaralaštvom , ljubavi prema umjetničkom izražavanju i umjetničkim poveznicama vezane uz zlatarsku Galeriju izvorne umjetnosti. Izložba je povezala i okupila iznimno kreativne autorice, čiji radovi obiluju bogatstvom različitih slikarskih tehnika i umjetničkih pravaca – upućujući na ono najljepše što se u umjetnosti može postići, a to je umjetnička sloboda- naglašava u predgovoru kataloga Ivana Sambolić. Izlažu Marjeta Đurđek, Ana Lukina, Božena Slunjski, Zvjezdana Jembrih, Nikolina Ptičar, Tanja Rod, Ljiljana Cvetko, Ida Domišljanović, Maja Burek, Birgit Brlečić Pavlek, a fotografijama će se predstaviti Ivana Sambolić.

U prigodnom programu nastupit će  Ženska vokalna skupina Dora, pod vodstvom  Jasminke Krušelj, te orkestar mladih glazbenika KPD „Zlatarjeve“ pod vodstvom Mislava Svibna i polaznici tečaja gitare pod vodstvom Borisa Brežnjaka.

Uz Međunarodni dan žena u Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica, u petak 8. ožujka u 18 sati bit će otvorena izložba slikarice Mirjane Kulić-Palčić ''U svijetu boja''. Mirjana Kulić – Palčić rođena je u Velikoj Gorici 1951. godine. Završila je gimnaziju i diplomirala na Ekonomskom fakultetu. Radni vijek provela je radeći u struci, a mirovinu provodi slikajući na relaciji Zagreb – Hrvatsko Zagorje. Prvi put s veseljem predstavlja svoje radove izvan Zagreba. Na neki način naturalizirana Zagorka, prvi put izlaže svoje radove u Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica. Na izložbi je predstavljen presjek dosadašnjeg rada. Slike su različitih tema, motiva i tehnika. Teško je izdvojiti samo jednu temu ili motiv u kojoj se Mirjana najbolje izražava, a podjednako je dobra u pejzažu kao i kada slika mrtvu prirodu ili portret. Mirjana Kulić – Palčić je polaznica Likovne radionice za treću dob pod mentorstvom akademske slikarice Roberte Vilić, koja djeluje od 2014. godine. Radionice se održavaju jedan puta tjedno u prostoru DND Maksimir. Osnovni cilj radionice je edukacija u području likovne umjetnosti i slikarstva, izložbe radova, druženje, stjecanje novih znanja i vještina, te stjecanje novih prijateljstava. Upravo će Roberta Vilić na otvorenju reći nešto više i samoj izložbi, koju će otvoriti načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, a u prigodnom programu vlastite stihove kazivat će bistričke pjesnikinje Tanja Šantić i Petra Friščić. Izložba ostaje otvorena u radnom vremenu knjižnice do kraja ožujka. 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook