Prethodni članak
Sljedeći članak

Kamo će na godišnji odmor naši gradonačelnici i načelnici....

U anketi smo pitali naše gradonačelnike i načelnike kamo će ovo ljeto na godišnji odmor. Koji dio Jadrana ili kontinenta biraju, imaju li svoju omiljenu destinaciju i koliko dana odmaraju. Dobili smo zanimljive odgovore...


 Neki lokalni čelnici imaju svoj apartman, neki će kod rodbine i prijatelja, a neki uopće ne idu na godišnji odmor zbog poslovnih obveza te najavljuju radno ljeto. Stoga, ako ih sretnete negdje na godišnjem u hladovini jadranskih maslinika potisnite potrebu da ih zamarate šodranjima, rasvjetom i drugim svakodnevnim problemima, pričekajte do jeseni kad će za njih početi predizborna utrka.

Načelnik Huma na Sutli, Zvonko Jutriša kaže kako je njegova stalna destinacija Novi Vinodolski, gdje ima i kuću.  - Volim more, al se držim kraja. Isto tako znam si iznajmiti 3 do 4 dana brodicu pa malo plovimo.  - Moram priznati da nejdem tako često, iako imam uvjete – ističe humski načelnik Jutriša.

-Prvo i osnovno, po zakonu načelnici i gradonačelnici nemaju pravo na godišnji odmor, već moraju biti dostupni svojim građanima 24 sata, a ja sam svojim građanima dostupan svaki dan  u Vukancima 59. Dok je štalice, kravice i poljoprivrede nema mora za mene. Nemam na moru gdje uskladištiti te velike kućne ljubimce koji trebaju brigu svaki dan, i za vrijeme godišnjeg odmora – rekao nam je Stjepan Sokolić, načelnik općine Mače.

Gornjostubički načelnik Jasmin Krizmanić kaže nam da će se za vrijeme godišnjeg uglavnom doma odmarati, uz radove oko kuće i u plasteniku, zapravo sve ono što ne stigne dok radi.  - Obzirom da sam načelnik volonter, dio godišnjeg sam već potrošio upravo za potrebe i aktivnosti Općine, a i kroz ljeto ćemo imati dosta događanja, pa ću sudjelovati u svim tim aktivnostima. Tako da ove godine ništa od mora, možda samo na neka dva, tri dana, opet, ovisno o općinskim aktivnostima – kaže Krizmanić.

Uglavnom si pokušavam spojiti barem produženi vikend da odem sa suprugom i djecom nekud na odmor. Nemam na moru ništa u svojem vlasništvu, pa preko oglasnika obično pronađemo neki apartman za par dana, a tako će biti vjerojatno i ovoga ljeta. Nemamo redovitu destinaciju, svake godine odemo na drugo mjesto – priznaje krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović.

Zlatarbistrički načelnik Žarko Miholić kaže kako kao volonter odrađuje puno radno vrijeme i da četiri godine nije imao godišnji odmor.  - Od 8 do 15 sati odradit ću i ove godine i ne planiram nikakvo putovanje – kaže.

Zapravo mi gradonačelnici i načelnici nemamo pravo na godišnji, možemo uzeti koji slobodni dan, ali službeno godišnji nemamo. Tako da prošle godine nisam bio na godišnjem niti jedan dan, a sva putovanja van Oroslavja ticala su se samo nekih seminara, radionica i slično. Za ovu godinu nemam još nikakvih planova, možda tjedan dana odmora ako se bude prilika ukazala – rekao je oroslavski gradonačelnik Ivan Tuđa.

Idem na godišnji polovicom srpnja. Imam kamp kućicu na Krku, pa godišnji iskoristim obiteljski, s djecom i unucima. Mirno je mjesto, pa se dobro odmorimo, drugo mi niti ne treba, a imamo posađene i masline. Ima tam i Zagoraca, s njima se već znamo, pa roštiljamo skupa, zabavimo se, odmorimo i lepo nam je – rekao je Juraj Srebačić, gradonačelnik Donje Stubice.

Loborski načelnik Božidar Markuš kaže da je u principu  vrlo malo na moru, dva do tri dana samo.  - U godišnjem odmoru uživam u svom selu. Ne pašu mi vrućina ni gužve, više volim mir i tišinu kakva je u Zagorju – iskren je Markuš.

Danijela Pongrac, načelnica općine Kraljevec na Sutli rekla je kako joj je ostalo još starog godišnjeg. -Bilo bi lijepo malo stati i priuštiti si par dana odmora. Nemam ništa planirano ni rezervirano, što se dogodi bit će najbolje iznenađenje. Otići ću nekoliko dana na more i napuniti baterije za daljnje radne akcije - rekla je.

Mirko Krznar, načelnik Općine Konjščine otkrio nam je da na godišnji odmor ide nakon Dana općine, kao i svake godine.  - Negdje nakon 10. kolovoza idem na more u Privlaku, gdje imam kuću. Ne znam na koliko vremena, koliko obaveze dozvole, a moj godišnji odmor je radno – aktivan - rekao je Krznar.

Inače, prema Zakonu, gradonačelnici i načelnici nemaju pravo na godišnji, no nisu ni dužni opravdati svoju odsutnost, a niti  im se izdaje rješenje o pravu na godišnji odmor (kao službeniku). Isto tako za vrijeme odsutnosti ostvaruje pravo na plaću.  Vrijeme lokalnog dužnosnika nije nadzirano kao radno vrijeme službenika i namještenika, niti dužnosnik ne podliježe obvezi prisutnosti na radu u točno određenom vremenu, kao ni obvezu objašnjavanja i opravdavanja svog izostanka s rada.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook