Prethodni članak
Sljedeći članak

Mladenci bi velike svadbe, a ugostitelji samo da prežive ovu godinu

Svadbe su u prošloj godini proglašene najvećim žarištima. Zabrana velikih svadbenih svečanosti još je na snazi, a mladenci već više od godinu dana 'žongliraju' datumima


Svadbe su u 2020. godini proglašene najvećim žarištima, a stroge mjere Stožera koje zabranjuju  velike svadbene svečanosti još uvijek su na snazi. Sale zjape prazne, mladenci već više godinu dana - odgađaju ili otkazuju datume svog vjenčanja, a brojke zaraženih rastu… Popuštanje mjera još nije na vidiku, a mladenci se sve nervozniji. Ugostitelji broje gubitke, jer ovo je već druga godina kada su u sezoni svadba na snazi stroge mjere. Svadbe, krizme, pričesti, sve je to u ovom periodu bilo zahuktano i rezervirano.

2020. otkazana polovica svadbi
Hotelu Matija Gubec iz Stubičkih Toplica poslovanje je u prošloj godini bilo ispod 50% uobičajenog. – U 2020. godini otkazana nam je polovica dogovorenih svadbi, a svega jedna prebačena na 2021. godinu. Otkazane su uglavnom one koje smo imali dogovorene u travnju, svibnju i lipnju. Odradili smo nekoliko svadbi krajem kolovoza i u rujnu 2020. ali sve su bile upola manje nego je bilo predviđeno – rekao nam je Dragutin Brezak iz Hotela Matija Gubec. Za prvu polovicu ove godine nema ni jedne svadbe. Sve su otkazane. Za sada imamo dogovoreno svega 4-5 svadbi i to početkom kolovoza te za kraj rujna odnosno početak listopada – napominje Brezak.

Individualni dolasci
Ponuda Vuglec Brega orijentirana je većinom na individualne dolaske. Iako im se u proteklih godinu dana smanjio postotak grupnih dolazaka u broju ukupnih dolazaka, istovremeno bilježe porast broja individualnih dolazaka jer gosti u posljednje vrijeme radije odabiru destinacije u prirodi i manjih smještajnih kapaciteta. - Do početka prošle godine na našoj lokaciji nekoliko puta godišnje organizirale su se ekskluzivne svadbene večere u restoranu ili šatoru za do 150 osoba, uz zakup svih kućica za smještaj te mogućnost organizacije ceremonije na livadi na 300 m nadmorske visine s koje pada pogled na zagorske brežuljke. Tijekom prošle godine otkazana nam je jedna rezervacija veće svadbene večere, a ostale svadbene večere su već ranije bile planirane za manji broj osoba, tako da su mladenci ili prilagodili termin tijekom ljetnih mjeseci ili smanjili broj uzvanika ovisno o epidemiološkim mjerama – ističe Veronika Kolman, voditeljica prodaje u restoranu, vinariji i pansionu Vuglec Breg.

In su manji svadbeni ručkovi i večere
Rekla je kako nakon pojave epidemije bilježe porast upita za manjim svadbenim ručkovima ili večerama, što nije samo rezultat epidemioloških mjera, nego i promjena u razmišljanjima mladenaca po pitanju načina proslave svadbenog dana. - U razgovoru s mladencima u ovom periodu primijetili smo da im se zapravo sviđa ideja organizacije ručka ili večere za uži obiteljski krug, te uz mogućnost smještaja za sve uzvanike. Više pažnje posvećuje se uređenju prostora restorana, znakovima pažnje koje goste dočekaju u sobi kod dolaska te cjelodnevnom programu za goste vjenčanja. Neki od njih borave kod nas tijekom više noći, organiziraju snimanje tematskog filma, izlete u okolicu, degustaciju vina u našem podrumu. S obzirom da to bude program za najbližu rodbinu, mladenci su puno opušteniji prilikom dogovora detalja, i nema toliko stresa koji prate organizaciju većih svadbi – govori Kolman.

Svibanj – listopad
U periodu do kraja godine imaju rezervacije za nekoliko svadbenih događanja, većinom od svibnja do listopada, s do 30-ak osoba, također i veći broj rezervacija za ručak povodom krizmi, pričesti i drugih obiteljskih proslava. No, konačan broj osoba na svakom događanju i hoće li se ona održati ovisit će o epidemiološkim mjerama koje će vrijediti na dan planiranog događanja. Ukoliko se ona ne održe, vjeruju da će kapacitete popuniti individualnim rezervacijama. Zbog neizvjesnosti trenutne situacije, u posljednje vrijeme rezervacije događanja i smještaja planiraju se u prosjeku nekoliko dana unaprijed, a svadbena događanja otprilike 2-3 mjeseca unaprijed. - Ove godine očekujemo svakako bolje rezultate rada i restorana i smještaja nego prošle godine, a većina rezultata ovisi o epidemiološkoj situaciji i mjerama, ali i o situaciji u stranim državama iz kojih bilježimo velik broj rezervacija – zaključuje.

Krizme, pričesti

Ines Vorih iz restorana Stara škola kaže kako nemaju rezervacija za svadbene svečanosti. Svi su otkazali do daljnjeg. Imaju rezervacija za proslave, no sve je upitno da li će se održati. -Ograničenja i mjere ne dozvoljavaju mnogo, a ujedno nam i vrijeme nikako nejde u korist trenutno tako da ne znamo koliko njih će se odlučiti sjediti na terasi i smrzavati kako bi proslavili ijednu prigodu popust krizme, pričesti, krštenja, svadbe – kaže Vorih. Od ove poslovne godine očekujemo samo da preživimo jer s obzirom na situaciju ne nadamo se ničem dobrom – zaključuje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook