Prethodni članak
Sljedeći članak

Još više ograničen broj ljudi na okupljanjima, ugostitelji mogu raditi do 22 sata, 22 do 6 sati zabrana prodaje alkohola, maske obavezne na stajalištima, sajmovima...

Ove epidemiološke mjere na snagu stupaju 12. studenoga i trajat će do 30. studenoga.


Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je na prijedlog Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije donio nove mjere.

Na javnim događajima i okupljanjima u zatvorenim i na otvorenim prostorima (koncerti, profesionalne umjetničke izvedbe i programi, kino projekcije, izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima, sajmovi, sjednice skupština, vjerska okupljanja i dr.), izuzev sjednica predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, može prisustvovati najviše 30 osoba.
Na sahranama i posljednjim ispraćajima sućut ožalošćenima se i dalje ne smije izražavati bliskim kontaktom, a karmine se ne održavaju. Sva okupljanja u zatvorenim i na otvorenim prostorima na kojima sudjeluje više od 15 osoba organizator je obvezan prijaviti Službi civilne zaštite Krapina putem elektroničke pošte ([email protected]). Na snazi je i obveza vođenja evidencije sudionika okupljanja u zatvorenim i na otvorenim prostorima na kojima se okuplja više od 15 osoba, s osnovnim informacijama (ime, prezime i broj telefona prisutnih osoba), koje se obavezno čuvaju 14 dana te se u slučaju potrebe predaju županijskoj epidemiološkoj službi – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek – Jambrek.

Na snazi je i zabrana posjeta korisnicima pružatelja socijalne usluge smještaja starijih i nemoćnih osoba te odraslih osoba s invaliditetom, uključujući i nesrodničke udomiteljske obitelji, uz iznimku korisnika koji su u terminalnoj fazi, kojima su dopušteni posjeti u trajanju od 15 minuta, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a u posjetu može biti samo jedan posjetitelj istovremeno. Zabranjen je i izlazak korisnika izvan prostora pružatelja usluga smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom, osim ako je on uvjetovan medicinskim razlozima.
Preporučuje se zaposlenicima pružatelja socijalnih usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi da ne odlaze na stručne skupove i druge skupno organizirane oblike usavršavanja zaposlenika.

Radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata ograničava se na 22 sata, a od 22 do 6 sati na snazi je zabrana prodaje alkoholnih pića. Obavezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenim prostorima kao što su autobusna i željeznička stajališta, sajmovi i drugi otvoreni prostori na kojima nije moguće održavati fizičku udaljenost od najmanje dva metra.

Kad je o školama riječ načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek izjavio je da je trenutno pozitivno 20 učenika, a 369  ih je u samoizolaciji. Također je pozitivno 18 djelatnika škole i 26 u samoizolaciji. Ukupno na području ove županije je pet razrednih odjela u samoizolaciji, a dvije škole idu po C modelu odnosno online. Sve ostale škole rade normalno što znači da je situacija u školama povoljna i stabilna – rekao je Ferek Jambrek. Očekuje se i da će 13 studenog i škole u Zlataru i Belcu s online nastave prijeći na model A.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook