Prethodni članak
Sljedeći članak

Jedanaest "Veličanstvenih" konjanika galopiralo rutom od 25 km kroz tuheljsko - klanječka polja

Najmlađi među iskusnim jahačima 15-godišnji Toni Crnić iz Prišlina


Danas smo prilično sigurni u to da je prije otprilike 55 miliona godina u Europi i Sjevernoj Americi živio najstariji poznati. Među domaćim životinjama koje su vezane uz povijest ljudske civilizacije konj zauzima istaknuto mjesto predaka konja: Skupno jahanje konjskim stazama u prirodi. Pretpovijesna konjska povijest konja je dobro proučena. Poznato je da im je neposredni predak bio Eohippus koji je živio u eocenu.

Uzgajivači konja s područja zapadnog dijela Krapinsko-zagorska županije, prošle subote okupili su se u dvorištu obitelji Zdravka i Ivančice Karlo, da po 6 put krenu na zajedničko jahanje tuheljskim i klanječkim krajem. Premda je dogovoreno da se svake godine izmjenjuju organizatori ovog zajedničkog okupljanja i jahanja. Međutim, obitelj Zdravko i Ivančica. Karlo je i po 6 put prihvatila da organizira zajedničko jahanje i na kraju pripremi zajedničku feštu, sa pečenim odojkom i desertima.

Zdravko kao domaćin pomagao je konjanicima da se okrijepe i pripreme konje za jahanje. Jahalo je 11 jahača: Milenko Piljek iz Ciglenice Zagorske, Tomislav Piljek, Brezno, Dario Bratovenski, Hum na Sutli, Tomica Fiket, Velinci, Ivan Mikša, Prišlin,Toni Crnić(15), Prišlin, Boris Antonić, Vilenci, Ivan Kontec, Veliko Trgovišće, Mateja Karlo, Jamnica, Pristava, Zdravko Karlo, Jamnica Pristava, Mladen Cerovski, Prišlin.

- Ruta oko 25 km jahanja vodila nas je preko travnjaka, čime smo izbjegavali automobilski promet cestama. Ovakva događanja su bila prilika da razmijenimo iskustva o uzgoju konja. Hvala svima koji su se odazvali pozivu na druženje, koji su nas dočekali na našem putu osvježenjem i razgovorom, kojima se pridružio i načelnik općine Tuhelj, Mladen Hercigonja, koji ističe:

- Zahvaljujem se i čestitam obitelji Karlo na organizaciji ovog sjajnog događaja. Okupljanje ovih istinskih entuzijasta i zaljubljenika u konjogojstvo i ove plemenite životinje hvale vrijedan je događaj.

Na taj način se njeguje ljubav  prema konjima najplemenitijim ali i pomalo zaboravljenim životinjama koje su kroz povijest zaslužne za razvoj civilizacije i društva kakvo imamo danas.

Valja napomenuti da uzgoj ovih plemenitih životinja danas nema neke ekonomske računice već je njihov uzgoj istinska ljubav prema njima.

Stoga izražavam svoje divljenje i respekt prema svim današnjim jahačicama i jahačima, a posebno me veseli da će naši Tuhljani moći uskoro na Sajmenom danu dana 07.08. uživati u ljepoti i gracioznosti ovih životinja i njihovih jahača i jahačica.

Još jednom čestitam svim današnjim sudionicima jahanja i još jednom hvala obitelji Karlo što je sve ove ljude okupila i lijepo ih ugostila te pokazala gostoljubivost nas Tuhljana.

Zahvaljujem svima koji su nam materijalno pomogli u organizaciji i izvedbi ove tradicionalne jahačke priredbe: Srećku Dvoršaku, obitelji Damira Stojeca, gradonačelniku Klanjca  Zlatku Brleku, obitelji Glas, Cafe Bar Monako, vlasnik Krešo Koletić, obitelji Željka Zajeca, domaćina/organizatora Zdravka Karla sa obitelji

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook