Prethodni članak
Sljedeći članak

Izradit će se monografija 'Se prolazi, si prolaze Zagorec pak ne'

Ugovor o izradi monografije s jedne je strane potpisao Žarko Miholić, predsjednik udruge Udruge veterana 103. brigade HV – zagorske, a s druge autor Drago Kozina


Monografijom koja nosi radni naslov 'Se prolazi, si prolaze Zagorec pak ne!'. Pripadnici 103. Brigade HV - a 3. kolovoza 2021., obilježit će 30 godina prvog okupljanja Zapovjedništva brigade i bojni. Taj se datum u proteklih 28 godina obilježavao kao Dan brigade. Ugovor o izradi monografije s jedne je strane potpisao Žarko Miholić, predsjednik udruge Udruge veterana 103. brigade HV – zagorske, a s  druge autor Drago Kozina.

Autor se obvezao da će tijekom iduće godine prikupiti svu relevantnu građu, dokumentaciju i fotografije o nastanku i djelovanju brigade koja je u vremenu od 1991. do 1995. bila na karlovačkom, sinjskom, slavonsko-brodskom i ogulinskom ratištu da bi kao kruna djelovanja ratni put završila sudjelovanjem u Vojno-redarstvenoj akciji Oluja. Dakako da se u svemu tome ne zaboravlja na sam početak kada je npr. jedna bojna za svojih 550 pripadnika dobila samo 240 cijevi, a uz to se 40% ljudi na prvu mobilizaciju (6. 10.1991.) odazvao u civilnoj odjeći. Unatoč toga nije poljuljano opredjeljenje za sudjelovanje u obrani hrvatskog teritorija. Na svom ratnom putu kroz brigadu je prošlo ukupno oko 8.500 pripadnika, osmorica njih  položila su svoj život, a  35 je bilo teže povrijeđeno. Na žalost, danas među živima nema puno (neke procjene govore oko tisuću) onih koji su na svojoj uniformi nosili amblem 103. brigade HV.

Obaveza je živih da se na stranicama monografije ovjekovječi doprinos Zagoraca u stvaranju Republike Hrvatske. Jedino je 103. br. HV. bila naša domicilna brigada, a sve ostale bile su heterogenog sastava (nema brigade u kojoj nije bilo Zagoraca), ali mjesto osnivanja im je podalje Zagorja. Zato uredništvo, a tu je ulogu na sebe preuzelo Predsjedništvo Udruge, poziva sve pripadnike 103. na suradnju da iskazivanjem svojih sjećanja te fotografijama upotpune sadržaj monografije.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook