Prethodni članak
Sljedeći članak

Izložbom slovenskog slikara obilježen Dana Grada Zlatara

Ustima slika ljepote krajolika


Samostalna izložba slovenskoga slikara Benjamina Žnidaršiča iz Postojne, otvorena u povodu Dana Grada Zlatara u tamošnjoj Galeriji izvorne umjetnosti, pobudila je zanimanje publike. Ne samo zato što je autor gost iz susjedne Slovenije, nego i stoga što mu je život vezan za invalidska kolica, a slika ustima, pretežito krajolike, ne štedeći živopisnu paletu.

 

“Priroda mu je uvijek bila izazov, upravo zbog transformacija boja, vremenskih promjena i svjetlosnih efekata“, napisala je u katalogu izložbe Polona Škodič. O autoru je okupljenoj publici govorila Tanja Horvat, predsjednica Udruge željezničara slikara „Plavo svjetlo“ iz Zagreba, suorganizatorica izložbe. Pročitano je i pismo što ga je uputio Bernard Šrajner, ekonomski savjetnik/ opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu Slovenije u RH, čestitajući gradonačelnici Zlatara i Zlatarščanima Dan Grada . „Iznimna mi je čast što mogu izraziti nekoliko misli povodom samostalne izložbe slovenskog slikara, tetraplegičara, književnika i pjesnika Benjamina Žnidaršiča, koji je za manje od deset godina postao punopravni član Međunarodne asocijacije slikara ustima i stopalima“, napisao je, među ostalim , slovenski diplomat najavljujuću za ovaj tjedan posjet izložbi.

Sudionike je pozdravila i dožupanica Jasna Petek, a izložbu, koja se može razgledati do 10. svibnja, otvorila je gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook