Prethodni članak
Sljedeći članak

Izložba u Muzeju ''Staro selo'' Kumrovec povodom obilježavanja Martinja u Kumrovcu.


U Muzeju „Staro selo“ Kumrovec, 05. studenog, s početkom u 11 sati, u sklopu manifestacije Martinje u Kumrovcu, u malom izložbenom prostoru Muzeja "Staro selo" Kumrovec, otvara se izložba Vinogradari-ljubitelji dobre kapljice, autorice Anite Paun Gadža.

U Hrvatskom zagorju ljudi su nekada živjeli isključivo od onoga što su sami proizveli. Bavili su se obrtima, poljodjelstvom, stočarstvom, ali i vinogradarstvom. Uzgoj vinove loze i proizvodnja vina bio je poznat svim staležima. Osim što su ga proizvodili za vlastite potrebe, višak uroda mogao se prodati i na taj način nadomjestiti slabi prihodi pojedinaca. Od najstarijih vremena ono se upotrebljavalo kod različitih vjerskih obreda, a poznata su i njegova antiseptička i terapeutska svojstva.

Prihvaćanjem novih sorti javlja se i želja za unapređenjem proizvodnje, što je krajem 19. i početkom 20.st. rezultiralo osnivanjem udruga u koje se učlanjuje sve više proizvođača vina. Zajedničkim aktivnostima, organiziranjem mnogobrojnih predavanja i edukacija danas imamo vrhunske kvalitete vina za koje pojedinci dobivaju brojne nagrade na vinskim sajmovima.

Ljubav prema vinogradu i vinu od davnina pa sve do danas prikazan je i na spomenutoj izložbi.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook