Prethodni članak
Sljedeći članak

Izgradnja Sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava Odvodnje Zabok i Sustava odvodnje Zlatar“

Predstavljanje Projekta kroz sudjelovanje na događaju na županijskoj razini


U Krapini je danas održano predstavljanje projekta Izgradnja sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar na županijskoj razini, u sklopu jubilarnog 30. Zagorskog gospodarskog zbora koji se odvija tijekom Tjedna kajkavske kulture.

Direktor Zagorskog vodovoda g. Mihovilić zahvalio je županu Krapinsko-zagorske županije Željku Kolaru, gradonačelniku Krapine Zoranu Greguroviću, predsjedniku Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Darku Vargi, predsjedniku HGK – Županijske komore Krapina Josipu Grilcu i direktoru Radija Kaj Dragi Gradečaku, na prilici za predstavljanje u sklopu ove, već tradicionalne, gospodarske manifestacije.

„Ovu manifestaciju odabrali smo za predstavljanje s obzirom da se za sudjelovanje prijavilo više od 100 izlagača te će se u sklopu Zbora značajnije predstaviti gospodarstvo u Hrvatskom zagorju, koje ima itekako što pokazati, jer su rezultati u prošloj i ovoj godini iznad svih očekivanja. To dokazuje i činjenica da je Vlada RH prepoznala značaj ove manifestacije te ujedno na taj način odaje priznanje nama kao gospodarstvenicima. Vezano za sam projekt, u sljedećim mjesecima kontinuirano će se raditi na radova asfaltiranja i završne sanacije prometnica. Asfaltiranje bi od sada trebalo slijediti dinamiku ostalih radova, što se odnosi i na sve daljnje, nove dionice. Zadovoljni smo napretkom po pojedinim LOT-ovima. Do kraja ove godine  Izvođač namjerava povećati realizaciju izvršenja na 50%, te završiti radove do  kraja 2023.  godine. Trenutno smo pred finalizacijom rješavanja problema oko cjenovnog povećanja materijala uslijed aktualnih poremećaja na tržištu. Na LOT-u II očekujemo završetak radova do kraja studenog, kada završava ugovor s Izvođačem radova. Ovdje ne bi smjelo biti kašnjenja jer su i radovi na izgradnji kolektora praktično privedeni kraju. Očekujem da će se sve ekipe koje trenutno rade na LOT-u II, preraspodijeliti na LOT-ove I i III, kako bi se i ovdje pojačala dinamika izvođenja radova. Pred nama je zimski period, a do tad imamo dovoljno vremena da se riješi sve što je planu, uz veliko strpljenje mještana i građana. To strpljenje bit će nagrađeno u sljedećih pedeset, pa i sto godina, ne samo u smislu jednog ekološki prihvatljivijeg života i očuvanja okoliša nego i u smislu stvaranja pretpostavki za značajnu gospodarsku nadogradnju.“ , istaknuo je Mihovilić.

Projekt uključuje gradove Zabok, Oroslavje, Donju Stubicu i Zlatar te općine Veliko Trgovišće, Bedekovčinu, Sveti Križ Začretje, Mače, Stubičke Toplice, Gornju Stubicu, Mariju Bistricu, Zlatar Bistricu, Konjščinu i Lobor.

Izgradnjom dvaju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda pročistit će se sve prikupljene otpadne vode javnog sustava odvodnje i prikupljene otpadne vode iz septičkih jama s cjelokupne konačne aglomeracije Zabok i aglomeracije Zlatar. Napominjem kako će se na cijelom obuhvatu Aglomeracije izvesti besplatni priključci do svakog dvorišta te molim građane za još malo strpljenja.

Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovorom o sufinanciranju projekta definirana je ukupna procijenjena vrijednost Projekta u iznosu od 598.099.185,26 kn, ukupni prihvatljivi troškovi procijenjeni su u iznosu od 478.479.348,21 kn, od čega bespovratna EU sredstva koja su dodijeljena Zagorskom vodovodu d.o.o. kao Korisniku iznose 321.355.962,44 kn, što je najveći mogući iznos sufinanciranja ukupno procijenjene vrijednosti prihvatljivih izdataka Projekta. 

Projekt se sufinancira sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Europskog fonda za regionalni razvoj. Razdoblje provedbe Projekta je od 1. siječnja 2014. godine do 30. lipnja 2023. godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook