Prethodni članak
Sljedeći članak

Iz Zagorja putuje konvoj s 30 tona pomoći, uskoro šaljemo i 4 stambena kontejnera te 1 za područnu školu

Na terenu su i dalje potrebni agregati, grijalice, peći, građevinski najlon, lampe, strujni kabeli i te stvari Crveni križ i dalje prikuplja


Iz Zaboka prema Zagrebačkom velesajmu putuje konvoj od ukupno 30 tona sakupljene humanitarne pomoći koja će se podijeliti stanovništvu stradalom u razornom potresu u Sisačko- moslavačkoj županiji. Zagorci su nakon apela gradskih društva Crvenog križa u svega par dana prikupili 21.396 kg hrane i higijenskih potrepština, 1.459 litara vode i 5.915 kg odjeće. Sve se to vozi u 3 kamiona i 9 kombija.

 Skladišta su puna

Zahvaljujem Zagorcima i Zagorkama što su otvorili svoja srca i pokazali humanost u ovim teškim trenucima za građane koji su stradali u potresu. Dobra je vijest da su skladišta Crvenog križa u Petrinji, Glini i Sisku puna. Oko prikupljanja novih donacija građani će biti pravovremeno informirani putem medija. Na terenu su potrebni agregati, grijalice, peći, građevinski najlon, lampe i strujni kabeli i te stvari GDCK i dalje prikupljaju - izjavio je ravnatelj Društva Crvenog Križa Krapinsko – zagorske županije Davor Šimunović.

Ova donacija iz Zagorja ide najprije na Zagrebački velesajam, paviljon 6 gdje će se sortirati i napraviti paketi, a potom u narednim danim i tjednima distribuirati na pogođena područja oko Gline, Petrinje i Siska.

Angažman od 30 -ak vatrogasaca

Županijski vatrogasni zapovjednik Marijan Lovrenčić istaknuo je da su se zagorski vatrogasci odazvali već u prvim satima nakon potresa. – U centru Petrinje već prvog dana bilo je 17 naših vatrogasaca, koji su pomogli pronalaziti osobe u ruševinama. - Idući dan poslali smo tehničku pomoć, dvije autoljestve i dvije autoplatforme, a do sada je ukupno bilo 30 vatrogasca direktno angažiranih. Vatrogasci su se i organizirali i u dopremi humanitarnih pomoći, a tu su i akcije koje su samostalno organizirali kod poznanika s kojima su direktno u kontaktu. Velik je odaziv vatrogasaca koji se prijavlju, a pomoć organiziramo preko naše i hrvatske Vatrogasne zajednice. Ne preporučujemo individualne odlaske na ta područja, mimo VZ KZŽ – upozorio je Marijan Lovrenčić.

Župan Željko Kolar zahvalio je volonterima Crvenog križa, gradskim društvima Crvenog križa, županijskom Crvenom križu, gospodarskim subjektima koji su donirali velika sredstva na žiro račune koje je ovorila Vlada, CK ili uplatama direktno gradovima i općinama stradalih područja, kao i gospodarstvenicima i poduzetnicima koji su dopremili građevinski materijal, kontejnere, agregate, grijalice, hranu.

Puno vremena za obnovu

- Na žalost, ovo će trajati, poučeni iskustvom Krapinsko – zagorske županije kada nas je zadesio potres u ožujku i još nije počela obnova 28 kuća koje se moraju ponovno izgraditi, a 58 ih nije bilo za stanovanje. Štete u Sisačko – moslavačkoj županiji su ogromne, trebat će vremena da se to obnovi, pa molim sve koji mogu da se priključe u doniranje, da sve ide preko Crvenog križa jer na taj način ćemo moći kontrolirati procese – pozvao je župan.

KZŽ pomaže s 200 tisuća kuna

Dodao je da je donio odluku da će Krapinsko – zagorska županija pomoći ugroženim područjima s 200.000 kuna. – Četiri kontejnera su već u izradi i otići će na to područje sljedeći tjedan. U kontaktu smo s jednom područnom školom koja je srušena i ako će stanovnici ostati dolje, napravit ćemo veliki kontejner za PŠ koja ima 6 učenika i tamo će se odvijati nastava. Treba ciljano donositi odluke - rekao je župan,

Zagorci imaju veliko srce, svima veliko hvala

-Hvala našim poduzetnicima i obrnicima, električarima, vodoinstalaterima, krovopokrivačima koji su samoinicijativno digli svoje radnike i pružaju pomoć na terenu. Barem 100 volontera dolje imaju prijatelje i ciljano su otišli pomoći na kućnu adresu. Dolje je i pokretna kuhinja sa 7 volontera Crvenog križa, 4 ekipe vatrogasaca, bila je dolje i naša Hitna, ponudili smo oomoć što se tiče bolnice u Krapinskim Toplicama za smješatj pacijenata iz njihove bolnice, a u hotelu u Mariji Bistrici je smješteno 60 – ak ljudi. Idući tjedan imat ćemo sastanak da vidimo hoće li ti ljudi ostati u Mariji Bistrici dulje. Ako hoće, od 18. 1. moramo organizirati da djeca mogu prisustvovati nastavi – rekao je župan, zahvalivši još jednom svima. – Još jednom smo pokazali da smo jedinstveni kada je to potrebno i da Zagorci imaju veliko srce – zaključio je Kolar.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook