Prethodni članak
Sljedeći članak

'Ivica Račan bio je borac za istinske demokratske vrijednosti i europski put Hrvatske'

Danas je 13. godišnjica od smrti Ivice Račana


Povodom 13. godišnjice smrti Ivice Račana, prvog predsjednika SDP-a, bivšeg premijera i čovjeka koji je u kolektivnoj svijesti ostao poznat kao nositelj najvažnijih demokratskih promjena u našoj zemlji, delegacija na čelu s predsjednikom stranke Davorom Bernardićem odala mu je počast polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na njegovom grobu na Mirogoju.

- Račan je živio socijaldemokraciju, vjerovao da je to najbolje društveno uređenje koje može osigurati potpunu slobodu pojedincu, jednakost pred zakonom, jednakost šansi i solidarnost s onima kojima je naša pomoć potrebna. Njegova slika Hrvatske ostaje upečatljivo naslijeđe na kojem SDP nastoji graditi Hrvatsku u budućnosti - poručili su iz SDP-a.

Govoreći o Račanu, Davor Bernardić je istaknuo kako je on bio borac za istinske demokratske vrijednosti i europski put Hrvatske.

„Prije svega on je bio vizionar, reformator i borac koji u najtežim trenucima svog političkog djelovanja nije odustajao mada je ponekad trpio i nepravdu te je često i na sebe preuzimao i najopasnije stvari”, poručio je.

Naglasio je i da je Račan prije svega bio skroman čovjek te pošten političar, najzaslužniji za uspostavu demokracije u zemlji i raspisivanje prvih višestranačkih izbora, prelazak iz polupredsjedničkog u parlamentarni sustav što je bolje za zemlje poput Hrvatske te za njezin europski put.

Bernardić je kazao i da je Račan vodio i najuspješniju vladu u hrvatskoj povijesti jer je u njegovu mandatu zabilježen kumulativni rast od gotovo 20 posto u četiri godine, a stope rasta bile su više nego u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Sloveniji. Uz to, njegova vlada sagradila je najmodernije autoceste u Europi, potakla gospodarski rast a plaće i mirovine su narasle za više od 50 posto te je ojačala i civilne institucije.

Rođen je 24. veljače 1944. u mjestu Ebersbah u Njemačkoj, u radnom logoru. U politiku ulazi tijekom 70-ih godina, a 1990. godine postaje predsjednik Predsjedništva Saveza komunista Hrvatske, koje iste godine izvodi sa Kongresa Saveza komunista Jugoslavije. Sudjelovao je u gotovo svim važnim političkim događajima u Hrvatskoj u posljednjih 35 godina.

Nakon desetogodišnje vladavine Hrvatske demokratske zajednice s Franjom Tuđmanom na čelu, Račan je 2000. godine okupio opoziciju i na izborima osvojio vlast. Na mjesto premijera izabran je 2000. godine, kada je dolaskom na vlast koalicije SDP-HSLS-a s još četiri stranke prestala svojevrsna međunarodna izolacija Hrvatske.

Ivica Račan preminuo je 29. travnja 2007. godine nakon kratke i teške bolesti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook