Prethodni članak
Sljedeći članak

Isprobajte klesati kamenu skulpturu sa kiparima idući vikend u Donjoj Stubici


Dosad jedinstvena kiparska umjetnička kolonija organizira se povodom Dana grada Donje Stubice od 1. – 3. lipnja i okuplja mlade kipare iz Zagreba. To su umjetnici mlađe generacije: Alana Kajfež, Adrian Marok, Mirna Savić i Petra Ćujo. Inicijatorica kiparske kolonije je Petra Šoltić, koja radi kao muzejski pedagog u Galeriji Antuna Augustinčića. Partneri kolonije su Grad Donja Stubica, Multimedijalni centar STUB – KLUB, Galerija Antuna Augustinčića i Turistička zajednica područja Donja Stubica i Gornja Stubica.

Građani su pozvani i na radionicu na otvorenom u subotu od 16 do 18 sati u Park obitelji Feller u Donjoj Stubici da probaju klesati kamenu skulpturu. Radionica je za odrasle i za djecu, a vodit će je kipari koji sudjeluju na koloniji i muzejska pedagoginja Petra Šoltić:

– U Galeriji imamo iskustvo organiziranja kiparskih radionica klesanja bračkog kamena, gdje su osnovnoškolci iz Klanjca, poznatiji kao Klanječki kipari, u rekordno kratkom vremenu isklesali dva kamene glave – podsjetila nas je Petra Šoltić.

Tko su kipari koji dolaze na koloniju povodom Dana grada Donja Stubice?

– Umjetnici koji su pozvani na koloniju su sve uspješni kipari mlađe generacije koji žive i rade u Zagrebu. Odabrani su upravo zbog svojih već sad impresivnih životopisa i osebujnog rada. Građani će imati prilike upoznati mlade umjetnike i promatrati kako pred njihovim očima nastaju kamene skulpture – predstavila nam je muzejska pedagoginja mlade kipare.

Alana Kajfež (Zagreb, 1990.) živi i radi kao kiparica u Zagrebu, no djetinjstvo je provela u Zagorju. 2014. diplomira kiparstvo u klasi prof. Peruška Bogdanića. Izlagala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama (Rovinj, Zagreb, Rijeka, Vinkovci, Lovinac, Hvar, Jastrebarsko, Zadar, Novi Sad, Klanjec). Autorica je javnih spomenika u Vrsaru (San koralja, 2011.), Zagrebu (Jack White, 2014.), Lovincu (Medvjeđi ples, 2016.) te Brisnici kod Posedarja (X. postaja Križnog puta, 2016.). Posljednjih nekoliko godina inspiraciju pronalazi u fuziji stakla te izrađuje staklena torza svojih bliskih prijatelja. 2022. radi na kreativnom projektu kampanje branda Adidas Support is everything.

Adrian Marok (Zagreb,1995), za vrijeme studiranja na Akademiji likovnih umjetnosti radi demonstrator na kolegiju Tehnike i umjetnost stakla. Iste godine diplomira u klasi prof. Dalibora Stošića i stječe titulu magistra kiparstva. Postavlja dvije skulpture u javim prostorima: u Vrsaru (Tić, 2016.kamen) i Starom gradu Ostrošcu u Cazinu (Nora, 2019.kamen). Samostalne izložbe u Zagrebu (Forma, memorijalna zbirka Jozo Kljaković, 2019.) te u Klanjcu (Galerija Antuna Augustinčića, 2020.). Sudjeluje na sajmu umjetnosti te osvaja prvo mjesto za najbolji rad (Art Fair u Zagrebu, 2020.).

Mirna Savić (Zagreb, 1993.), diplomirala je 2018. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te otvara svoju prvu samostalnu izložbu u POUVG-u Animalizam. Djeluje kao scenograf Gradskog kazališta Scena Gorica u predstavama : Dnevnik fejsbuk idiota, Sarina nit i Uzbuna u plastičnom carstvu. Postavlja interaktivnu javnu skulpturu Mogut na trgu Galženica u Velikoj Gorici. 2019. godine sudjeluje na festivalu skulptura u pijesku na Loparu gdje osvaja prvu nagradu. Osim kiparstva i slikarstva, bavi se lončarstvom te radi ilustracije za slikovnice i stripove.

Petar Ćujo (Zagreb, 1991.), još tijekom studija na Akademiji likovnih umjetnosti opredijelio se za rad u kamenu. Dobitnik je nekoliko studentskih i profesionalnih nagrada u ostvarenju projekata za javnu skulpturu, dobitnik je rektorove nagrade za grupni rad Hrvatski izumi. Uz ostvarene samostalne i skupne izložbe, životopis mu puni i nekoliko izvedenih i postavljenih skulptura na javnoj površini. Pripada mlađoj generaciji hrvatskih umjetnika, čiji je rad ponajprije vezan uz klasične kiparske forme i tehnike kamene i brončane skulpture.

Radionica klesanja kamene skulpture održat će se 3. lipnja od 16 do 18 sati u Parku obitelji Feller, a radionica je slobodna za sve građane

Pozivaju se svi znatiželjni da posjete mlade kipare od 1. – 3- lipnja u Parku obitelji Feller, upoznaju ih i sami se okušaju u klesanju kamena na radionici u subotu od 16 do 18 sati u istom parku. Kamene skulpture bit će izložene 3. i 4. lipnja u nedjelju u samome Parku gdje su i nastale pod posebnom rasvjetom koju organizira Multimedijalni centar STUB – KLUB, pod kreativnim vodstvom Zvonimira Babića.

Kiparska kolonija je realizirana uz potporu Grada Donje Stubice, Galerije Antuna Augustinčića, Multimedijalnog centra STUB – KLUB i Turističke zajednice područja Donja Stubica i Gornja Stubica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook