Prethodni članak
Sljedeći članak

Iduća dva tjedna u Hrvatskoj se ne možete razvesti

  • Sud ilustracija presuda

    Foto: Ilustracija/ Duško Jaramaz/ Pixsell


Udruga hrvatskih sudaca (UHS) priopćila je da će se zbog izostanka dijaloga s tijelima izvršne vlasti, na svim prvostupanjskim sudovima u Hrvatskoj, od danas do petka 19. svibnja, provoditi mjere upozorenja, piše Index.

UHS je precizirao da se u iduća dva tjedna odgađaju sve radnje u prvostupanjskim postupcima, dok će se u drugostupanjskim postupcima održavati sjednice vijeća, ali bez otpreme odluka, a iznimka na svim razinama su hitni predmeti u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

Za vrijeme trajanja mjera upozorenja suci koji provode mjere bit će na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme, ističe UHS.

‘’U mjerama upozorenja sudjelovat će više od 70 posto prvostupanjskih sudaca, a imamo i podršku državnih odvjetnika. Hitni predmeti rješavat će se bez odgode, no mjere podrazumijevaju kako se neće raditi u e-spisu, neće se provoditi registracija novih pravnih subjekata, rješenja o nasljeđivanju, niti primjerice, razvod braka’’, ističe Vesna Horvath, predsjednica UHS-ovog Ogranka III Zagreb, dodajući kako su obavijesti o odgodi ročišta poslane strankama.

Ministarstvo najavilo upućivanje u hitni postupak povećanje plaća za sve pravosudne dužnosnike

Ministarstvo pravosuđa i uprave prošle srijede, 3. svibnja, je najavilo da se hitnim izmjenama Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika predlaže povećanje osnovice od 8 posto za sve pravosudne dužnosnike i dodatno povećanje od 26,28 posto za pravosudne dužnosnike prvog stupnja. Tim prijedlogom Zakona sucima i zamjenicima državnih odvjetnika na prvom stupnju primanja nominalno će  porasti u prosjeku 513 eura u neto iznosu, naveli su iz Ministarstva.

Predloženi će zakon Ministarstvo pravosuđa i uprave (MPU) uputiti u zakonsku proceduru u hitni postupak, dodali su u priopćenju.

Ministar: Svjesni smo problematike

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je, u četvrtak prije sjednice vlade, da ministarstvo predlaže povećanje koeficijenta pravosudnim dužnosnicima i osnovnice svim pravosudnim dužnosnicima te da će mjesečno povećanje plaća prvostupanjskih sudaca iznositi 513 eura.

Ministar je rekao da su svjesni problematike plaća sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, a iz tog razloga su, kaže, i pokrenuli izmjene zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

"Svjesni smo i toga da suci prvog stupnja odrađuju najveći dio posla unutar sudstva, a isto tako i državni odvjetnici unutar državnih odvjetništva", kazao je Malenica.

Prijedlog ministarstva, koji ide u proceduru, povećat će koeficijent pravosudnim dužnosnicima s 3,54 na 4,21, osnovnice svim pravosudnim dužnosnicima za 8 posto, uz dodavanje određenih materijalnih prava koje suci dosad nisu imali.

"Kada se povećanja i dodaci skupe na mjesečnoj razini za prosječnog suca prvog stupnja to povećanje bi iznosilo 513 eura, dok bi za suce viših sudova bilo nešto manje", naveo je.

Podsjetio je da je Ministarstvo pravosuđa po pitanju plaća sa sucima počelo razgovor još prošle godine, gdje su predložili određena povećanja koja su predstavnicima sudaca bila prihvatljiva.

"Međutim, zbog modela na koje je to povećanje išlo, odustali smo i zapravo pokrenuli novu proceduru kroz izmjene zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika", objasnio je.

Rasprava o statusu pravosudnih dužnosnika, kaže, ide u dva koraka.

U prvom koraku je navedeno povećanje koje ide u hitnu proceduru, a drugi korak, koji ide do kraja godine, je indeksacija odnosno stupnjevanje pravosudnih dužnosnika prvoga stupnja.

U drugom koraku je riječ o raspravi o određenim materijalnim pravima i ujednačavanju koeficijenata sudaca specijaliziranih sudova, visokih sudova i viših sudova.

"Mi kontinuirano radimo na poboljšanju uvjeta. Vodili smo razgovore i s predsjednikom Vrhovnog suda i njegovim zamjenicima o tom povećanju i suglasili smo se da idemo u dva koraka", komentirao je Malenica priopćenje Vrhovnog suda da je za bijeli štrajk odgovorna izvršna vlast.

Istaknuo je da su sva predviđena povećanja postavljena u okviru proračunskih mogućnosti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook