Prethodni članak
Sljedeći članak

I JAJA POSTAJU LUKSUZ? Cijene će i dalje rasti, a očekuje se i nestašica


Zbog velikog poskupljenja stočne hrane i energenata, poskupjela su i jaja. I to za čak 50%. Nažalost, rast cijene ne prati troškove proizvodnje pa se očekuje da će jaja biti još skuplja. No, zbog povećane potrošnje, ali i gašenja nekih farmi, moglo bi biti i nestašice, javlja HRT.

Na najboljoj farmi koka nesilica u Hrvatskoj u slobodnom uzgoju se na godinu proizvede i do 3 milijuna jaja. - Ventilacija radi 24 sata, mikroklimu moramo održavati na zadovoljavajućem nivou da ne bi zbog djelovanja amonijaka i ostalih negativnih agenasa došlo do narušavanja njihovog zdravlja, kaže dr. vet. Ivica Baričević.

Da bi koke kvalitetno nesle, valja ih dobro hraniti. A upravo je hrana u godinu i pol poskupjela više od 80%. Pa su porasle i cijene jaja. Postoji sigurno granica kupovne moći i mi možemo dizati cijene do neba. Ako se proizvodi ne budu prodavali, ne budu kupovali od toga ćemo svi imati štete, ističe direktor Agro-klastera Zdenko Podolar, piše HRT.

S velikim se povećanjem troškova proizvodnje teško nose i mali proizvođači. Neki su već i odustali. Unatoč visokim cijenama, prodaja jaja ide dobro, jer kupci traže domaća jaja. - Nikad veće cijene, a nikad manja zarada. Znači kukuruz, hrana, režije su otišle u nebo. Jednostavno mi se s tim ne možemo pokrivati, kaže Jelica Jurković, koja prodaje na tržnici.
 

Strahuje se i da će jaja i dalje poskupljivati, moguća je i nestašica zbog manjih proizvođača koji će odustajati od proizvodnje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook