Prethodni članak
Sljedeći članak

HZJZ objavio kada počinje cijepljenje protiv gripe, za koga je besplatno i može li ići s covid cjepivom

Radi s eo četverovalentnom cjepivu...


Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je da cijepljenje protiv gripe počinje 17. listopada. Nabavljeno je 600.000 doza cjepiva, od kojih je 515.000 već stiglo u Hrvatsku te je u tijeku distribucija u županijske zavode za javno zdravstvo.

Radi se o četverovalentnom cjepivu protiv sezonske gripe koje će, kao i prethodnih godina, biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od teškog oblika gripe i njezinih komplikacija.

Cjepivo sadrži cjepne sojeve A (H1N1 i H3N2) i B (Austria i Phuket), prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, a na temelju rezultata praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prethodnoj sezoni.

Iako cijepljenje počinje 17. listopada u HZJZ-u napominju kako će neki županijski zavodi uspjeti distribuirati cjepivo u ambulante ranije pa će s cijepljenjem započeti krajem idućeg tjedna. Također, u HZJZ-u navode da se svi stariji od 12 godina mogu istovremeno cijepiti protiv covida i gripe, prenosi RTL. Cijepljenje je besplatno za osobe starije od 65 godina, štićenike i djelatnike domova za starije osobe i institucija za njegu kroničnih bolesnika, za osobe s kroničnim bolestima, djecu i adolescente na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, za zdravstvene radnike i trudnice.Svi koji se žele cijepiti, a ulaze u skupinu s povećanim rizikom od teškog oblika bolesti i komplikacija trebaju se javiti svojim izabranim liječnicima obiteljske medicine ili pedijatrima. Termin za cijepljenje poželjno je unaprijed dogovoriti telefonom radi izbjegavanja gužvi koje mogu pogodovati širenju covda i drugih respiratornih infekcija, kažu u HZJZ-u.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook