Prethodni članak
Sljedeći članak

HZJZ izdao nove preporuke

Cjepiva protiv wuhanskog soja koronavirusa i podvarijante omikrona BA.1 od sljedećeg su tjedna dostupna svima u Hrvatskoj te će biti distribuirana u županijske zavode za javno zdravstvo i domove zdravlja


Na službenoj stranici Vlade Koronavirus.hr pozivaju se građani na cijepljenje novim cjepivima protiv omikrona.

"Pozivamo sve građane na docjepljivanje novim cjepivima protiv omikron varijanti koronavirusa. Cjepivo protiv omikrona posebno se preporučuje starijima i kroničnim bolesnicima, ali je dostupno svima jer COVID-19 je bolje spriječiti, nego liječiti.

Cjepiva protiv wuhanskog soja koronavirusa i podvarijante omikrona BA.1 od sljedećeg su tjedna dostupna svima u Hrvatskoj te će biti distribuirana u županijske zavode za javno zdravstvo i domove zdravlja.

Ovo adaptirano cjepivo registrirano je samo kao docjepna doza i nije namijenjeno onima koji se do sada još nisu cijepili", objavili su na Twitteru.

"S obzirom na to da je slabljenje zaštite od infekcije uočeno u svim dobnim skupinama te s obzirom na to da ima sve više dokaza o tome da primjena dodatne doze poboljšava razinu zaštite, preporučljivo je docjepljivanje protiv bolesti COVID-19.

Dodatan argument docjepljivanju je pojava novih varijanti virusa kao što je omikron varijanta koja u Hrvatskoj cirkulira od kraja 2021. godine kao i kasnija pojava njezinih visokozaraznih podvarijanti.

Od prve polovice rujna 2022., za docjepljivanje su dostupna adaptirana/varijantna cjepiva Spikevax i Comirnaty, koja su bivalentna, tj. sadrže informaciju za proizvodnju šiljastog proteina originalnog wuhanskog virusa i omikron BA.1 varijante virusa. Oba cjepiva (Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1 i Comirnaty Original/Omicron BA.1) odobrena su za docjepljivanje osoba u dobi od 12 godina i starijih", objavili su iz HZJZ-a.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook