Prethodni članak
Sljedeći članak

Hrvoje iz Huma na Sutli, otac dviju kćeri, bori se za život. Treba vašu pomoć


Ovih su se dana javnost, prijatelji, susjedi, poznanici i obitelj 35-godišnjeg Hrvoja Draškovića iz Huma na Sutli ujedinili kako bi, zajedno s humskim udrugama, prikupili sredstva za operacijski zahvat u inozemstvu koji mu je hitno potreban da bi preživio. Zahvat je eksperimentalne prirode te ga njegovo zdravstveno osiguranje ne pokriva, a kako kažu njegovi prijatelji i poznanici, Hrvoju bi taj zahvat značajno pomogao u njegovoj četverogodišnjoj borbi s tumorom na mozgu i vratio mu snagu.

No, kako to obično biva, jedina, ali i velika prepreka je cijena zahvata u iznosu od 90.000 eura, a taj novac Hrvoje, suprug Marije i otac dviju kćeri (2 i 4 godine) nema.

Hrvoje je, inače, po zanimanju je magistar strojarstva, a nakon drhtanja i slabosti u lijevoj ruci, u siječnju 2018. dijagnosticiran mu je četvrti stadij tumora mozga- glioblastoma multiforme (GBM). U četiri godine bio je podvrgnut invazivnoj operaciji uklanjanja tumora na mozgu, višestrukim kemoterapijama i zračenjima. Sudjelovao je i pri eksperimentalnim tretmanima diljem Europe te je na taj način dao svoj doprinos daljnjem istraživanju ove agresivne, zloćudne bolesti. Međutim, to ga je financijski i motivacijski iscrpilo.

Posljednjih nekoliko godina, Hrvoje je svojim savjetima i iskustvom koje je stekao konvencionalnim i eksperimentalnim metodama liječenja, nesebično pomagao svima onima koji su to tražili od njega te je na taj način mnogima oboljelima od glioblastoma pomogao u produljenju života.

U listopadu prošle godine na redovitoj pretrazi magnetne rezonance ponovno se pojavio jedva vidljivi tumor koji je u nekoliko mjeseci narastao do veličine od sedam centimetara. Zbog toga je Hrvoje morao ponovno na zračenje, koje je bilo znatno jače od prvotnog zračenja i koje mu je znatno smanjio pokretljivost.

Srećom, znanost je u posljednje četiri godine napredovala. Sada postoji zahvat eksperimentalne vrste, koji bi mu mogao pomoći. Radi se o sigurnijem obliku operacije, jer ista nije invazivni kirurški zahvat, kao u siječnju 2018. Postupak se zove laserska intersticijska toplinska terapija (LITT), a izvodi se u Beta Klinik Bonn u Njemačkoj. Dostupni podaci o ovom zahvatu su obećavajući.  Zbog već spomenute visoke cijene zahvata, Hrvoje i njegova obitelj ga nisu u mogućnosti sami financirati, zbog čega je Hrvoje klonuo duhom. No, njegovi prijatelji i obitelj vjeruju da je ovaj zahvat ono što će pridonijeti Hrvojevoj dosadašnjoj borbi s ovom opakom bolešću.

„Pomozimo mu da se nastavi boriti sada kada to ne može učiniti sam. Hrvoje je već nadmašio sva očekivanja i pobijedio čak i najgore prognoze, a sada treba našu pomoć“, kažu ujedinjeni Humčani, koji napominju kako će sva prikupljena sredstva od uplata na žiro račun i humanitarnih druženja koja će se također organizirati za Hrvoja, biti utrošena na: pripremu za zahvat (MR, CT, imuno terapije, lijekovi za premedikaciju), zahvat (koji je i najskuplji) te  boravak u KBC-u.

U organizaciji brojnih udruga i prijatelja, prvo humanitarno druženje uz društvene igre za Hrvoja bit će već 12.11. u Pivnici Cantina u Humu na Sutli.

Druženja se nastavljaju:

12.11. Caffe Bar Saloon- KRAPINA

12.11. Krčma Polanović w. Huncutarije - ZABOK

12.11. BEDEKOVČINA- lokacija ce biti naknadno objavljena

12.11. PREGRADA - lokacija ce biti naknadno objavljena

Riječi Hrvojeve sestre Petra Drašković: „Pomozite Vašom donacijom mom bratu da i dalje pomaže oboljelima od Glioblastoma gdje god se nalazili. Zajedno možemo sve.“

Kako je i rekao poznati francuski književnik i filozof Albert Camus, a sada njegove riječi citira i Matija Mlinarec, Hrvojev prijatelj od djetinjstva….."Ne hodaj ispred mene, možda neću slijediti. Ne hodaj iza mene, možda neću voditi. Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj." Pomozite svi da Hrvoje i dalje bude naš prijatelj….

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook