Prethodni članak
Sljedeći članak

Hrvatskoj prijeti epidemija ospica. Zagorska su djeca najzaštićenija u RH

Najviše su procijepljena djeca u Krapinsko-zagorskoj (97,7%) i Varaždinskoj županiji (97,3%), što male Zagorce čini najzaštićenijima u čitavoj Republici Hrvatskoj


Budući da se protekle dvije godine, kada se u javnosti puno raspravljalo o cjepivu protiv koronavirusa, smanjio općeniti cijepni obuhvat u Republici Hrvatskoj, otvorena je mogućnost ponovne pojave ospica u epidemijskom obliku, upozoravaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ta mogućnost posebno je izražena u onim županijama ili dijelovima populacije u kojima je niska procijepljenost.

Epidemiolog Bernard Kaić rekao je medijima kako epidemija ospica može buknuti ako netko zaražen dođe u Hrvatsku, u populaciju koja je slabo procijepljena, a intenzitet epidemije tada ovisi i o poduzetim protuepidemijskim mjerama. Cijepljenje protiv ospica u Hrvatskoj je obavezno i regulirano Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Cjepivo se prima dva puta, jednom u drugoj godini života djeteta, a drugo prilikom upisa u osnovnu školu. Roditelji koji odbiju cijepiti dijete mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 2000 kuna.

Zadnji dostupni podaci o procijepljenosti stanovništva u Hrvatskoj su oni za 2020. godinu, a prema njima je na području RH protiv ospica prvom dozom cijepljeno 91,2% djece, a drugom 91,1 %. Epidemiolozi kažu da je to zadovoljavajuće, ali ne i bez rizika, jer se, tvrde stručnjaci, učinkovita zaštita od epidemija postiže s više od 95 posto cijepljenih.

Kad se gleda procijepljenost djece po Županijama, najmanje djece cijepljene prvom dozom je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (75,7%). Slijede Splitsko-dalmatinska (81%) i Požeško-slavonska (86%), a čak 13 hrvatskih županija ima procijepljenost manju od 95%. S druge strane, prema zadnje dostupnim podacima, najviše su procijepljena djeca u Krapinsko-zagorskoj (97,7%) i Varaždinskoj županiji (97,3%), što male Zagorce čini najzaštićenijima u čitavoj Republici Hrvatskoj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook