Prethodni članak
Sljedeći članak

Hrvatska umjetnica ispija krv svoje obitelji


U Galeriji Kranjčar sutra se otvara izložba Morane Mandac pod nazivom "Čuvam vas". Umjetnički je to rad, kako piše u pozivu na izložbu, "nastao iz osjećaja ljubavi i posesivnosti prema uskom krugu voljenih osoba". Umjetnica navodi: "Ljutnju uzrokovanu njihovom odsutnosti pokušavam utažiti fizičkim činom čuvanja i ispijanja njihove krvi. Svatko od njih darovao mi je krv kako bi moja posesivnost bila u miru. Ispijanje krvi predstavlja prihvaćanje žrtve koju su oni učinili za mene, zahvalnost i utaživanje želje za fizičkom prisutnošću doznaje jutarnji.hr

Ljubav i krv usko su povezane. Nositeljice su života, kako ovog opipljivog tako i onog duhovnog. Krv je tekućina koja kroz organizam prenosi hranjive tvari i kisik te samim time omogućuje život. Ljubav je potrebna tom istom organizmu kako bi se razvio na psihičkoj i duhovnoj razini. One izviru jedna iz druge, osnažuju i hrane jedna drugu.

Sadržaj fotografija je skup bljeskova uspomena koje se pojavljuju kao svakodnevne, utješne slike vremena provedenog s voljenim osobama. Teme radova Morane Mandac često su povezane s prolaznošću i smrti, a mediji kojima se do sada koristila bili su grafika, crtež, ilustracija, fotografija i digitalna grafika. Rad "Čuvam vas" diplomski je rad na sveučilišnom diplomskom studiju Grafika Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook