Prethodni članak
Sljedeći članak

Hrvati poharali ljekarne usred korona krize, evo koji su lijekovi najviše bili traženi

Od kada je kod nas krenula epidemija koronavirusa i zabilježen prvi slučaj obolijevanja, masovno su se kupovali, ne samo wc papir i brašno, nego i lijekovi za temperaturu i bolove, ali i tablete za smirenje


foto: ilustracija

Od kada je kod nas krenula epidemija koronavirusa i zabilježen prvi slučaj obolijevanja, masovno su se kupovali, ne samo wc papir i brašno, nego i lijekovi za temperaturu i bolove, ali i tablete za smirenje.

Kako je doznao RTL, u proteklih mjesec i pol u Hrvatskoj je prodano paracetamola koliko i u cijeloj prošloj godini, a ibuprofena kao lani za šest mjeseci, prenosi Vijesti.hr.

Inače, podaci pokazuju kako Hrvati na godišnjoj razini potroše lijekova za smirenje u vrijednosti od gotovo 90 milijuna kuna. Prema neslužbenim informacijama koje je dobio RTL, od kada je krenula korona kriza prodaja antidepresiva i sedativa porasla je za 6 do 8 posto, prenosi Vijesti.hr.

Prema posljednjim podacima Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), u 2018. godini je 78 osoba od njih 1000 svaki dan uzimalo barem jednu dozu anksiolitika, dok je taj broj, primjerice, u 2014. godini bio oko 73.

Vodeći lijekovi po potrošnji u su derivati benzodiazepina.

Diazepam uzima 39 od 1000 osoba, a u toj skupini su primjerice Normabel i Apaurin. U 2018. prodano ga je u vrijednosti od 37 milijuna kuna.

Drugi najpopularniji je alprazolam kojeg uzima 27 od 1000 osoba, a u toj skupini su Helex i Misar. Alprazolama je u 2018. potrošeno u vrijednosti od 26,28 milijuna kuna. Potom po potrošnji slijedi oksazepam, odnosno najpoznatiji predstavnik Praxiten, kojeg uzima pet od 1000 osoba, a njega je konzumirano prije dvije godine u vrijednosti od 14,1 milijuna kuna, prenosi Vijesti.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook