Prethodni članak
Sljedeći članak

HRT prekršio izbornu šutnju. GONG ih prijavio DIP-u!


HTV je sinoć emitirao emisiju Otvoreno s raspravom o finalu predizborne kampanje i mogućim postizbornim koalicijama. Emisija je emitirana sinoć u 22.10, međutim uredno je reprizirana jutros, na HTV-u 4, u 7.30. Dakle, nakon što je na snagu u ponoć stupila izborna šutnja.

Na ovaj slučaj je upozorio Gong, koji je sve prijavio Državnom izbornom povjerenstvu.

"Emitiranjem snimke jučerašnjeg Otvorenog HRT u jutarnjem programu krši izbornu šutnju koja je započela u ponoć. U emisiji se raspravljalo o finalu kampanje, izjavama Andreja Plenkovića o Ivanu Penavi, objavljivanju imena LGBT kandidata koje je objavio Zagreb Pride i prognozama scenarija nakon izbora", napisao je GONG na Facebooku, dodajući kako su slučaj prijavili Državnom izbornom povjerenstvu.

Izborna šutnja traje do zatvaranja birališta, sutra u 19 sati. Do tada je zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u medijima, izjava i intervjua kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela. Za kršenje izborne šutnje zakon nije propisao novčane kazne, no Državno izborno povjerenstvo (DIP), kao i na prijašnjim izborima, poziva sve izborne sudionike te druge pravne i fizičke osobe da šutnju poštuju.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook