Prethodni članak
Sljedeći članak

Hoće li trgovine raditi na dan izbora? Trgovci: 'Tražimo pojašnjenje'


Sve više problema nastaje zbog datuma, točnije dana održavanja parlamentarnih izbora. Taj novi neradni dan koji će pasti u srijedu zabrinjava poduzetnike i obrtnike koji bi usred tjedna trebali prekinuti proizvodnju, ali i trgovce koji i dalje ne znaju smiju li taj dan raditi. Većini njih, zbog dvije neradne nedjelje zaredom, moglo bi se dogoditi da u osam dana rade samo pet, piše Index.

Za vikend, kada većina građana ne radi, trgovački centri imaju najveći promet. Tako bi moglo biti i u srijedu 17. travnja, no trgovci još ne znaju smiju li tada raditi. Prema odluci predsjednika Republike, koji se poziva na zakon o izborima dan izbora je neradan.

Istoveremeno, taj dan ne nalazi se u Zakonu o blagdanima na koji se poziva Zakon o trgovini kojim je zabranjen rad nedjeljom (osim 16 nedjelja u godini) i blagdanima. Index od petka od vlade i Ministarstva gospodarstva pokušava dobiti odgovor smiju li trgovine raditi na dan izbora ili ne, no premda su obećali odgovor, i dalje ga nema.

"Mi tražimo jasno pojašnjenje. Prema onome što smo mogli iščitati i ono što sam ja s nekim svojim „skromnim“ pravnim znanjem, za koje mislim da je dosta veliko i široko uspio iščitati - mi zapravo smijemo raditi, sve trgovine, kiosci i svi ostali smiju raditi jer proglašenjem dana izbora predsjednik Republike Hrvatske nije proglasio blagdan. Zakonom o trgovini je jasno rečeno da trgovine ne rade na neradne blagdane i da ne rade nedjeljama osim 16 nedjelja koje trgovac sam odabire", istaknuo je Denis Čupić, predsjednik Udruge trgovine i logistike.

Većina trgovačkih lanaca još je prije odlučila da neće raditi u nedjelju prije i poslije izborne srijede. Tri neradna dana u tako kratkom razdoblju trgovcima bi ipak bila previše.

"Stvarno čekamo sad da nam ministarstvo gospodarstva hitno dostavi svoje mišljenje jer onda moramo nekako i našu organizaciju tih radnih neradnih nedjelja koju smo si napravili promijeniti. To opet zahtijeva i prilagodbe u sustavu i prijavu prema poreznoj zbog fiskalizacije i tako. Dosta u stvari dodatnog posla", rekao je Martin Evačić, direktor trgovačkog lanca NTL.

Neradna izborna srijeda stvorit će probleme i u proizvodnji. Vlasnik tvrtke koja proizvodi akumulatore objašnjava da bi se neradni ponedjeljak pa čak i petak lako preživjeli, ali ne i srijeda.

"Kad ste u procesu proizvodnje bez obzira bilo čega, čak i kruh koji ispečete u pekari tijekom jednog sata dođete u poziciju prekida proizvodnje. Pa kako ćemo mi prekinuti proizvodnju ponedjeljak utorak raditi pa četvrtak petak nastaviti? Postoji ciklus koji jednostavno morate završiti. Hoćete,- nećete, morate ga završiti i ne možete to u principu nadoknaditi, naglasio je Ivan Miloloža", predsjednik Uprave Munja.

A hoće li trgovine raditi ili ne, znat će se kada Ministarstvo gospodarstva objavi odluke vezane za izbornu srijedu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook