Prethodni članak
Sljedeći članak

Dan darovite djece, Kolar: 'Svako ulaganje u djecu će se vratiti tri puta, a u darovitu djecu i deset puta'


U Krapinsko-zagorskoj županiji, darovitost se ne samo prepoznaje, već njeguje i podržava gotovo na svakom koraku. Besplatne radionice, razni tematski programi, stipendije koje posebno njeguju izvrsnost, posebna predavanja za roditelje i odgojno-obrazovne djelatnike, sve su to koraci prema boljem sutra za našu djecu i čitavu Krapinsko-zagorsku županiju.

Svako ulaganje u djecu će se vratiti tri puta, a u darovitu djecu i deset puta. U 2024. godini ćemo za podršku darovitoj djeci i mladima izdvojiti više od 185.000 eura, no od ovih financijskih sredstava još je značajniji rad djelatnika u našim odgojno-obrazovnim ustanovama. Svima njima zahvaljujem na svom entuzijazmu, velim trudu i odricanju u radu s djecom, a svim darovitim učenicima čestitam njihov dan i želim im da nastave sa svojim sjajnim putem, poručio je uz Dan darovitih učenika župan Željko Kolar.

Ističemo da Krapinsko-zagorska županija i Radna skupina „Futura“, uz Dan darovitih i u sklopu Mjeseca darovitosti organiziraju čitav niz radionica za potencijalno darovite, darovite, talentirane i motivirane učenike, kao i predavanja za roditelje i odgojno obrazovne djelatnike. Više o tome možete pronaći ovdje.

Europski dan talentiranih i darovitih po prvi je puta obilježen 2011. godine, u Hrvatskoj 2013. godine, a u Krapinsko-zagorskoj županiji 2014. godine.

Radna skupina Futura će i ove godine, kao jednu od svojih aktivnosti iz programa rada s darovitim učenicima, provoditi identifikaciju potencijalno darovitih učenika 3. razreda (područje neverbalne sposobnosti) u osnovnim školama koje nemaju zaposlenog psihologa, a koje imaju izrađen program rada s darovitim učenicima. Krapinsko-zagorska županija osigurava sredstva za realizaciju testiranja koje će se obaviti u suradnji s Društvom psihologa KZŽ, uz dodatnu mogućnost individualnih testiranja prema potrebi škola.

Uz provođenje aktivnosti radne skupine za podršku darovitoj djeci „Futura“, osposobljavanje stručnog kadra za rad s darovitima i podršku putem mrežne platforme, bliži se osnutak Centra izvrsnosti Krapinsko-zagorske županije, kao mjesta identifikacije, podrške i kontinuiranog rada s darovitom djecom i mladima, koji će biti glavni nositelj skrbi za darovite i kontinuirano pružati stručno – edukativnu podršku odgojno – obrazovnim djelatnicima, usluge identifikacije, organizirati specifične aktivnosti za učenike, pružati savjetodavnu podršku učiteljima i psihološku potporu roditeljima i učenicima s naglaskom na cjeloviti psihološki razvoj darovitog pojedinca.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook