Prethodni članak
Sljedeći članak

HNS-ov prijedlog je da koeficijenti zaposlenika u prosvjeti rastu već u ovoj godini

U Krapini je održana konferencija za novinare zagorskog HNS - a na temu povećanja plaća u školstvu


Na konferenciji za novinare održanoj u Krapini, predsjednik zagorskog HNS – a Robert Šplajt i potpredsjednik, Nenad Sikirica, ujedno i dekan Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina, predstavili su danas stranačku inicijativu za povećanje plaća u školstvu.

– Reforma obrazovanja, koju je Hrvatska čekala više od 20 godina, prošlog je tjedna ušla u sve hrvatske škole. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, uz političku podršku HNS-a, prva je ministrica koja je reformu dovela u učionice. Nastavit ćemo poticati ulaganja u obrazovanje, kako bi naša djeca u svim sredinama imala jednake mogućnosti. Još jedan jasan politički cilj za koji se HNS bori, jesu veće plaće za sve hrvatske prosvjetare. Vrijeme je da se ispravi dugogodišnja nepravda jer upravo su učitelji ti koji će podnijeti najveći teret naše reforme. HNS-ov prijedlog je da rebalansom proračuna koeficijenti zaposlenika u prosvjeti rastu već u ovoj godini, a da se potom povećaju 1. siječnja 2020. godine. Prema procjenama, to bi bilo povećanje za više stotina kuna mjesečno – istaknuo je Robert Šplajt.

– Ljudi koji rade u školama cijelo vrijeme imaju plaće koje su ispod prosjeka države, ali i ispod prosjeka državnih službi. S druge strane, oni imaju najveći broj visokoobrazovanih ljudi. Taj nesrazmjer koji stalno postoji, pokušao se ispraviti nekoliko puta, na način da plaće rastu tako da rastu i svima ostalima, kroz osnovicu. Zato HNS traži da se promijeni koeficijent – rekao je Sikirica, dodajućui da će ova će reforma promijeniti ne samo način školovanja, nego i način poučavanja budućih generacija.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook