Prethodni članak
Sljedeći članak

Hanžek: ''Možda čak godinama nećemo biti svjesni važnosti ovog projekta''

Projekt uključuje gradove Zabok, Oroslavje, Donju Stubicu i Zlatar, te općine Veliko Trgovišće, Bedekovčinu, Sveti Križ Začretje, Mače, Stubičke Toplice, Gornju Stubicu, Mariju Bistricu, Zlatar Bistricu, Konjščinu i Lobor


Danas je održan prvi službeni posjet gradilištu u Zaboku na kojem se izvodi dio radova na izgradnji kolektora u sklopu projekta Izgradnja sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar.

Radovi u sklopu Aktivnosti II uključuju izgradnju 88,7 km gravitacijskih cjevovoda, 2,22 km tlačnih cjevovoda, 27 crpnih stanica i 29 preljevnih građevina. Do sada je u sklopu Aktivnosti II – LOT I – Aglomeracije Zabok – Faza I izvedeno ukupno  17.773,75 m kolektora te izrađeno 207 kućnih priključaka. financijska realiziranost ukupne vrijednosti izvršenih radova iznosi 21.361.587,40 kn što je 11,53% od ukupne vrijednosti ugovorenog Ugovora o radovima za predmetnu Aktivnost II.

Projekt ukupne vrijednosti 598.099.185,26 kuna koji je sufinanciran sredstvima Europske unije od iznimnog je značaja u očuvanju zaštite okoliša i poboljšanju vodno komunalne infrastrukture te očuvanje čistoće voda za buduće naraštaje na području Krapinsko-zagorske županije.

Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 27. srpnja 2017. g. predmetni Projekt proglašen je strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.

Na predstavljanju radova sudjelovali su predstavnici nositelja projekta, Zagorskog vodovoda d.o.o., direktor Mario Mihovilić, voditelj projekta Diego Chersi, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek,  predstavnici izvršitelja ugovora te predstavnici medija.

Voditelj projekta, Diego Chersi još jednom je iznio osnovne podatke o projektu.

''Projekt je ukupne vrijednosti 598 mil. kuna, sufinanciran sredstvima Europske unije i od iznimnog je značaja u očuvanju zaštite okoliša i poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture te očuvanje i čistoće vode za buduće naraštaje na području KZŽ. Odlukom Vlade RH 27. srpnja 2017. godine projekt je proglašen strateškom investicijom RH.'' rekao je Chersi.

Radovi u sklopu aktivnosti 2 uključuju izgradnju 88,7 km gravitacijskih cjevovoda, 2,22 km tlačnih cjevovoda, 27 crpnih stanica i 29 preljevnih građevina.

''Do sada je u sklopu aktivnosti 2, tzv. lot1 Aglomeracije Zabok, u sklopu faze 1, izvedeno gotovo 18 km kolektora, te izrađeno 207 kućnih priključaka, a financijska realiziranost ukupne vrijednosti izvršenih radova iznosi 21.3600.000,00 kn što je nekih 11,5 % od ukupne vrijednosti ugovorenog ugovora o radovima za predmetnu aktivnost broj 2. '' rekao je Chersi i dodatno je naglasio značaj projekta poboljšanja komunalne infrastrukture, ne samo za unaprjeđenje komunalnog sustava, već za očuvanje prirodnog bogatstva ovog područja.

''Dodatno molimo stanovnike za strpljenje zbog tekućih i nadolazećih radova, uz naglasak da su oni nužni za krajnji cilj podizanja kvalitete života u zajednici.'' – rekao je Chersi

Projekt uključuje gradove Zabok, Oroslavje, Donju Stubicu i Zlatar, te općine Veliko Trgovišće, Bedekovčinu, Sveti Križ Začretje, Mače, Stubičke Toplice, Gornju Stubicu, Mariju Bistricu, Zlatar Bistricu, Konjščinu i Lobor.

''Izgradnjom dvaju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, pročistit će se sve prikupljene otpadne vode javnog sustava odvodnje i prikupljene otpadne vode iz septičkih jama sa cjelokupne i konačne aglomeracije Zabok i aglomeracije Zlatar. Projekt će doprinijeti povećanju priključenosti na sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda za približno dodatnih 10 000 kućanstava, a izgradnjom sustava predviđeno je povećanje stupnja priključenosti stanovništva u aglomeraciji Zabok sa 50 na 88 %, a u aglomeraciji Zlatar sa 33 na 79 %, uključujući i 100 postotno priključenje industrije.'' rekao je Chersi i ponovio da je vrijednost projekta nešto više od 598 milijuna kuna, a ukupni prihvatljivi troškovi procijenjeni su na iznos do 478 mil, od čega su bespovratna EU sredstva, koja su dodijeljena Zagorskom vodovodu kao korisniku 321 milijun kuna, što je najveći mogući iznos sufinanciranja ukupno procijenjene vrijednosti prihvatljivih izdataka projekta, koji se sufinancira iz programa Konkurentnost i kohezija razdoblje 2014.-2020., Europskog fonda za regionalni razvoj, a razdoblje provedbe je od 1. siječnja 2014. do 30. lipnja 2023. godine.

Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek rekao je da kao građanin prije svega zanimljivost projekta vidi u ekologiji. ''Mi koji smo dovoljno stari da se sjećamo čišćih potoka i pritoka naše Krapinice i Krapine, nadamo se da ćemo budućim generacijama, nakon ove investicije ostaviti čiste rijeke i potoke, osobito što gotovo sve otpadne vode, kako iz domaćinstava, tako i iz industrije će završavati u tom sustavu i na pročišćavanju'' rekao je Hanžek.  ''Ekonomski, jedan od kriterija investitora je ne samo vodoopskrba, ne samo struja i plin, nego i pitanje odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda. Možda čak godinama nećemo biti svjesni važnosti ovog projekta i njegovom značaju za razvoj naše zajednice odnosno Zagorja.'' – zaključio je Hanžek. Ukupna vrijednost radova na području Zaboka je oko 51 milijun kuna, a planira se izgraditi 26 kilometara mreže s devet crpnih stanica, od čega je 9,7 kilometara već napravljeno.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook