Prethodni članak
Sljedeći članak

Gregurović: ‘U gospodarskoj zoni niču nove hale, gospodarstvo se razvija, na području grada Krapine nikad nije bilo više zaposlenih’

Na blagdan Sv. Nikole, 6. prosinca, Krapina slavi svoj dan i Dan Župe sv. Nikole Biskupa, a tim povodom razgovarali smo s gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem


ZL: Prošla je godina od zadnjeg Dana grada. Koje biste investicije i projekte izdvojili kao najznačajnije u tom razdoblju?
Gregurović: Od prošlog Dana grada puno je toga napravljeno, puno toga započeto, a s obzirom na ubrzan tempo života, neke stvari koje su u proteklih godinu dana realizirane su već i zaboravljene, ali možda ih je bitno spomenuti. Od većih investicija, spomenimo otvorenje nogometnog igrališta s umjetnom travom na Športsko – rekreacijskom centru u Podgori. Napravljena je i obilazna cesta s parkiralištem, postavljene su dječje sprave, napravljen cageball i zamijenjeni reflektori na rukometnom igralištu. Sada polako taj sportski centar dobiva svoje novo lice. Posađen je i novi drvored uz novu cestu. Tu nećemo stati, nastavit ćemo s uređenjem SRC Podgora i u vremenu pred nama. Bilo bi dobro prisjetiti se da je i uređen Perivoj Janka Draškovića u kojem je uređeno spomen - obilježje smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Krapinsko - zagorske županije. Ta je investicija donijela jednu novu vizuru tom dijelu grada, tako da je park koji je bio dosta zapušten sada dobio novo i ljepše lice. Puno se radilo i na nizu drugih investicija, a posebno što se tiče komunalnih vodnih građevina. U tom je segmentu započet je i završen niz projekata, a pred završetkom je rekonstrukcija podzemne infrastrukture u naselju Šabac. Projekt se malo otegnuo, na neke smo okolnosti mogli utjecati, na neke nismo, no polako se taj projekt završava i to naslje će sada dobiti jedno novo, ljepše lice, s novom podzemnom infrastrukturom. U sklopu toga zamijenjena je i dotrajala umjetna trava u naselju Šabac, uređene su i neke staze i naselje dobiva novu vizuru. Hvala svim stanovnicima tog naselja na strpljenu i ovim im se putem ispričavam što su se radovi otegnuli, no s obzirom na opsežnost i zahtjevnost tih radova, uistinu se isplatilo čekati, jer je dotrajala i zastarjela infrastruktura sada zamijenjena. Važno je spomenuti da je počeo projekt izgradnje mreže širokopojasnog interneta odnosno infrastrukture. Projekt obuhvaća Grad Krapinu i općine Đurmanec, Petrovsko, Jesenje i Radoboj, ‘težak’ je gotovo 60 milijuna kuna i jedini je prošao na natječaju iz naše županije. Do konca iduće godine bi pristup brzom internetu trebao doći u sva kućanstva na tom području. Radovi su počeli, kablovi se postavljaju i nakon Nove godine će krenuti upitnici prema kućanstvima odnosno korisnicima da se mogu besplatno spojiti na brzi internet. To je ono što nas posebno veseli, kao i činjenica da u našoj gospodarskoj zoni niču nove hale, da se gospodarstvo razvija. Na području grada Krapine nikad nije bilo više zaposlenih i nikad manje nezaposlenih, i to nam je posebno veselje, a to se vidi i kroz proračun jer su prihodi od poreza na dohodak značajno porasli.


ZL: Radilo se i na manjim projektima?
Gregurović: Da, radilo se na nizu manjih stvari koje možda nisu toliko atraktivne, ali su jako bitno. Uređivale su se i asfaltirale ceste, sagrađno je igralište za odbojku na pijesku kod OŠ A. Cesarec, ulagalo se u naše objekte. Ono što nam je postalo, s obzirom na porast cijena energenata, problem, su troškovi smještaja odnosno cijena vrtića. Posebno su na neki način u lošijoj poziciji roditelji djece koja nisu mogla dobiti mjesto u gradskom vrtiću nego su u privatnim vrtićima. Na nama nije da raspravljamo jesu li povećanja ekonomske cijene u tim smještajnim objektima realna ili ne, s obzirom da su to privatne ustanove, no u proračunu za iduću godinu smo predvidjeli povećanje da se i tu pomogne roditeljima, da se i taj udio sufinanciranja od strane Grada poveća, iako nismo dužni sufinancirati boravak djece u privatnim vrtićima, ali to su ipak djeca s područja grada i svakako treba pomoći roditeljima. Moram istaknuti da se puno radilo na dopuni i rekonstrukciji javne rasvjete na području grada, sada je već vrlo malo naselja gdje je potrebno dopuniti javnu rasvjetu i to nas veseli. Od strane Hrvatskih cesta je proveden postupak javne nabave za izgradnju kružnog toka kod ‘Ruke’ u Velikoj Vesi, na natječaj su pristigle 4 ponude, u tijeku je pregled i ocjena ponuda, a ako će sve proći u redu, vjerujem da će na proljeće krenuti radovi na izgradnji i tog kružnog toka. Isto tako, čekaju se određene suglasnosti iz Ministarstva prometa kako bi bila puštena u promet druga faza spojne ceste Zabok - Krapina, dionica od Svetog Križa Začretja do Lepajaca i u pripremi odnosno izradi je tenderska dokumentacija za nastavak izgrdanje te ceste dalje prema Krapini. Zatim, kroz godinu smo imali niz događanja, Noć pračovjeka, Ljeto u Krapini, prekrasne koncerte na Hušnjakovom, Tjedan kajkavske kulture koji je i nagrađen ovih dana, a novim smo sadržajima oplemenili Prosinac u Krapini i imamo puno novih ideja i za iduću godinu.


ZL: Krapina je i jedan od 22 grada koji će koristiti ITU mehanizam. Što se planira?
Gregurović: Da, značajno je da smo postali ITU grad. ove godine puno smo radili na prijavnicama za određene natječaje, završen je postupak javne nabave, u tijeku je pregled i ocjena ponuda za dva velika klizišta u Crkvenoj ulici i Vidovcu vrijednosti 4,6 milijuna kuna. Pripremamo intenzivno i druge prijavnice na natječaje, no što se tiče ITU Grada, formirano je ITU područje gdje su osim Grada Krapine i susjedne općine. Uskoro će biti otvoren pozivni natječaj za ITU gradove, indikativna alokacija je 13,5 milijuna kuna i vjerujemo da ćemo to iskoristiti na najbolji mogući način, za nove sadržaje sadržaje i projekte na području grada. Sljedeću godinu smo puno sredstava stavili na projektiranje upravo zbog ITU mehanizma kako bi imali pripremljenu projektnu dokumentaciju, poput središnjeg gradskog parka za uređenje, daljnje projektiranje Športsko - rekreacijskog centra u Podgori i niz drugih stvari.


ZL: Za kraj, Vaša poruka sugrađanima povodom Dana grada?

Gregurović: Svim Krapinčakama i Krapinčanima želim čestitati Dan grada. Neka ovo adventsko vrijeme unese toplinu u naša srca, kako prema obiteljima, tako i u ljubavi prema našem gradu, jer svi mi živimo u gradu kojeg volimo i svi želimo dati maksimalan doprinos da nam on bude što bolji i ljepši.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook